Кога ще се върне Борисов и ще даде ли оставка? Никой не знае - четвърти ден обтегнати преговори в Брюксел

Макрон ''ударил по масата'' и заплашил да напусне преговорите. Рюте признал, че те вървят към разпад. Шарл Мишел призова лидерите в ЕС да завършат ''невъзможната мисия''

OFFNews 20 юли 2020 в 12:51 13214 6

Снимка БТА/AP

Шарл Мишел

Никой не може да прогнозира с голяма степен на сигурност кога българският премиер ще се върне от Брюксел, нито дали завръщането му у дома ще е съпроводено с исканата от протеста оставка на правителството. Преговорите по плана за възстановяване в отговор на COVID кризата и новия многогодишен бюджет на ЕС трябваше да продължат два дни - 17 и 18 юли, но днес започва четвъртият ден на разговори без изгледи дали ще се постигне споразумение, или не. Очертава се това да е най-продължителната среща на върха от тази в Ница през 2000 г., която продължи пет дни.

Основното разделение е между страните, ударени най-тежко от вируса - като Италия и Испания - и някои членки на ЕС, които искат ограничаване на размера на фонда и строг контрол при разпределението на парите. Те твърдят, че предложеният пакет от 750 милиарда евро е твърде голям и трябва да се състои по-скоро от заеми, а не от безвъзмездни грантове.

Днес до медиите изтече информация, че между лидерите отново прехвърчат искри. В ранните понеделнишки часове френският президент Еманюел Макрон е "ударил по масата" и е заплашил да напусне дискусията - съобщава Би Би Си. А нидерландският министър-председател Марк Рюте е признал, че лидерите са "близо до провал" и разговорите може да се "разпаднат".

За какво настоява, за какво преговаря България и какъв е нейният интерес? Българските граждани не знаят това. Премиерът замина за Брюксел, без да им даде отговор за какво преговаря от тяхно име, без да е имало дебат.

Какво ще е развитието по преговорите, ще има ли изобщо такова ще се разбере може би в късните часове на днешния ден. Те се подновяват в 14 ч. GMT, 17 ч. българско време. За да стимулира лидерите към сговорчивост, президентът Шарл Мишел им напомнил, че повече от 600 хил. души вече са починали от вируса по света и че се надява "заглавията (на вестниците) утре да са, че ЕС е завършил "невъзможната мисия".

Към днешна дата общият брой на потвърдените случаи на коронавирус по света е близо 15 милиона и 500 хил. души.

Освен 750-те милиарда евро за възстановяване от коронавирусната криза, европейските лидери преговарят и за 7-годишния бюджет на ЕС в размер на 1074 милиарда евро.

Самопровъзгласилата се за "пестелива четворка" (Швеция, Дания, Австрия и Нидерландия) и Финландия са непоклатими в отказа си да приемат €500 милиарда от пакета да бъдат дадени под формата на безвъзмездни грантове на най-ударените от COVID-19 страни. Водени от г-н Рюте, те казват, че €370 милиарда е максимумът, който трябва да се отпуска срещу изпълнението на условия, включващи правото да се блокират искания за безвъзмездна помощ. Останалите държави - включително Испания и Италия - отказват сумата да падне под 400 милиарда.

Италия бе една от първите европейски държави, която преживя взрив на вируса. Там са регистрирани 35 хил. смъртни случаи и по този показател страната е сред най-засегнатите в света. Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че Европа е подложена "шантажа" на пестеливите и описа преговорите като "разгорещени".

Виктор Орбан. Снимка: БТА/AP

Унгарският премиер Виктор Орбан обвини Рюте в лична "вендета" и в опит да обвърже финансовата помощ с политически въпроси. Орбан и съюзникът му, в лицето на Полша, заплашиха, че ще наложат вето на пакета, ако се приеме политика на изтегляне на финансиране от държави, които не спазват определени демократични принципи.

На масата днес ще бъде поставено ново предложение за €390 милиарда. За него съобщи австрийският канцлер чрез Туитър. Според него има признаци за напредък. Дали действително ще станем свидетели на такъв предстои да разберем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3111

6

Journey

20.07 2020 в 14:34

Ами, така е. Като Европа няма механизми за упражняване на политически контрол, такива като Орбан и нашата мутра ще ги изнудват за парите на европейския данъкоплатец, без никакъв последващ контрол.

3810

5

Пенчо бре

20.07 2020 в 13:50

Всеки защитава някакъв интерес! Само г-н Борисов, като един паневропеец е съгласен с всичко и даже козирува. Гледа, кима, мушка ги в ребрата и ха да проговори! Не може да не са горди децата от площадите с Barba G.

5712

4

tough

20.07 2020 в 13:43

Тия пари, макар и грантове за някои, все пак трябва да се връщат от други. Така че е съвсем нормално тия другите да не искат да плащат масрафа на първите.

3040

3

Любомир Димитров

20.07 2020 в 13:29

Това прочетох току-що " готвят „нов“ кабинет на ГЕРБ с премиер Екатерина Захариева. Вярно ли , че „Балабанката“ готвят за премиер !? Тогава бъдете сигурни, че подпорната стена в Алепу ще се мултиплицира, и не само …! Това ще бъде абсолютно падение ! Госпожата „специалист по всичко“ ще ни „оправи“, в оня смисъл де, както оправи външната политика и съдебната реформа !!!

11300

2

yoghurt

20.07 2020 в 13:24

Жалко за Ес, ако коронавирусът е капката, която го разпадне! Инак, Борисов в случая е в патова ситуация - България не е засегната от ковид все още, така че дори парите да са под формата на грантове, ние така и така няма да получим много. В случая важното е солидарността, чувството са общност, акп някой се почувства оскърбен, целият отборен дух отива на кино...

3810

1

Пенчо бре

20.07 2020 в 13:22

Да не отцепи за Дубай или за Южна Африка, при колегите?