Коронавирусът взе 368 жертви за един ден в Италия

OFFNews 15 март 2020 в 20:55 4138 0

Стъписващи данни за смъртността от епидемията от коронавируса в Италия бяха обавени в неделя вечерта - 368 починали за 24 часа.

Новите регистрирани заразени са 3590, с което броят, регистриран от 21 февруари насам, наближи 25 хиляди (официално 24 747). Починалите за 3 седмици са 1809, а увеличението спрямо предходния ден е с 25%.

"Ройтерс" съобщава, че властите в Северна Италия вече открито изказват тревога за претоварената здравна система в района. Повече от половината случаи на заразени са в Ломбардия с финансовата столица Милано.

Това е един от най-богатите райони на Европа. За предела на възможностити на болничната мрежа заговориха Емилия Романя и Венето. "Близо сме до момента, в който в спешните отделения няма да има свободни места", каза за SkyTG24 управителят на Ломбардия Атилио Фонтана.

Повечето случаи са в по-малки градове като Бергамо и Бреша и ако заразата избухне в Милано, ситуацията ще стане наистина критична. Затова много усилия са хвърлени в това градът да бъде защитен, а властите спешно изграждат център за интезивни отделения в изложбения комплекс "Фиера Милано". Но само легла не стигат - тук очакват апаратура и служители.

Напрежение се трупа и в Южна Италия, като ръководителят на район Сицилия съобщи, че там са пристигнали поне 31 000 души от най-засегнатите територии на север. Това се е случило за последните 10-12 дни, но се предполага, че реалният броя на преместилите се е доста по-голям. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови