Косово има правителство 4 месеца след изборите

OFFNews 03 февруари 2020 в 20:15 1707 0

Албин Курти

Парламентът на Косово гласува правителството на Албин Курти с 86 гласа "за" и десет въздържали се, съобщи "Радио Свободна Европа".

Правителството, водено от Курти, лидер на движение “Самоопределение”, ще има 15 министерства и двама вицепремиери.

Партията на Курти спечели изборите на 6 октомври, но има едва 29 места в 120-местния парламент. След дълги преговори с десноцентристката Демократична лига на Косово, която зае второ място в изборите и спечели 28 места, успяха да сформира правителство. 

Премиер на новото правителство на Косово е Албин Курти, правителството има 15 министри и 33 заместник министри, което е голямо намаление в сравнение с предишния кабинет, който имаше 23 министри и около 80 заместник министри.

В кабинета на Курти има двама представители на Сръбската листа. Министър на общностите и завръщането е Далибор Йевтич, министър на регионалното развитие е Иван Милоевич.

Сръбската листа, която има десет депутати, обяви по-рано, че няма да гласува за правителството на Курти. Според косовската конституция в кабинета задължително трябва да има представители на малцинствените общност

Преди гласуването Курти обяви, че ще заведе наказателна жалба срещу Сърбия и ще създаде институт за военни престъпления и геноцид в рамките на бъдеща правителствена програма в Косово. Той заяви още, че ще въведе пълна политическа, икономическа и търговска реципрочност и ще въведе задължителна тримесечна младежка военна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови