Лаура Кьовеши получи подкрепата на Съвета на ЕС за бъдещ главен прокурор на Съюза (обновена)

OFFNews 19 септември 2019 в 13:38 3203 0

Кандатурата за европейски главен прокурор на румънката Лаура Кьовеши получи подкрепата на Съвета на Европейския съюз.

Кьовеши е събрала достатъчно мнозинство по време на заседание на КОРЕПЕР-2. Това е Комитетът на постоянните представители в ЕС на страните-членки. Предстоят преговори с Европарламента, след което кандидатурта ѝ да бъде окончателно потвърдена от съвета.

Седемнадесет отобщо 22-ма са дали подкрепата си за румънката. Посланикът на Букурещ в ЕС Луминита Одобеску гласува срещу сънародничката си. Повече от година Кьовеши получава удари от правителството на северната ни съседка. Кандидатката стана обект на разследване за злоупотреба със служебно положение, което обаче бе прекратено.

Целта на новото звено в ЕС е подобряване на борбата с престъпността и злоупотребата с евросредства. Европейската прокуратура ще разследва още случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на документи.  

Пътят на Кьовеши към поста главен прокурор на ЕС беше разчистен от премиерът на Франция Еманюел Макрон, който даде подкрепата на страната си на румънката, въпреки че нейн конкурент в битката за поста бе французинът Жан-Франсоа Бонер.

Преди време България подкрепи кандидатурата на Кьовеши.

Кьовеши е бивш ръководител на румънската антикорупционна агенция.

Подкрепата, която г-жа Кьовеши получи в Съвета на ЕС, е добър знак и голяма надежда, коментира евродепутатът Радан Кънев. Дано тя бъде скоро окончателно избрана. И преди всичко - дано оправдае очакванията и изгради силна и независима Европрокуратура, която да бъде коректив на слабите национални правосъдни системи в Източна Европа и пречка пред мащабната корупция с европейски средства. И нека това да е само началото на развитието на силни и всеобхватни европейски правосъдни механизми, допълва Радан Кънев.

Очаквам ясно и недвусмислено изявление от премиера Бойко Борисов (Boyko Borissov) - подкрепил ли е българският представител г-жа Кьовеши днес и ще гласува ли България за нея при окончателния избор в Съвета. Много е просто - "да" или пък "не"?, допълва евродепутатът.

Винаги съм харесвала Лаура Кьовеши и съм подкрепяла кандидатурата й, дори когато някои я отхвърляха и когато беше подложена на натиск и обвинения. Поздравявам я и й желая успех в битката за справедливост, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Напомням, че предстои избор на двама европейски прокурори, делегирани за България. Много е важно да бъдат избрани чисти, почтени и твърди хора. Колкото пъти поставяхме въпроса - управляващите мълчат. Другата седмица внасяме в НС предложения за начина им на избор, критерии и правила. Да не допуснем тихомълком да бъдат излъчени " подходящите", допълва Нинова . 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови