Макрон: Западните Балкани може да се обърнат към Русия, в наш интерес е да ги свържем с ЕС

OFFNews 17 май 2018 в 17:52 5525 2

В резултат на историята си Западните Балкани биха могли да се обърнат или към Русия, или към Турция, в наш интерес е да ги свържем с ЕС.

Това заяви френският президент Франсоа Макрон след срещата на върха ЕС - Западни Балкани. 

Франция подкрепя да имаме по-суверенна Европа. Това означава да конкретизираме перспективата със Западните Балкани. Това е регион от границите на ЕС и е обект на много напрежение и натиск. В резултат на историята си би могъл да се обърне или към Русия, или към Турция. В наш интерес е да свържем Западните Балкани с ЕС. Да го направим ясно и силно, подчерта Макрон, като допълни, че това обаче не може да стане за сметка на единството на ЕС.

По думите му не може да се говори за разширяване на ЕС преди реформиране на Съюза. 

„Необходимо е да дадем такава европейска перспектива и да възнаградим ръководителите, които полагат усилия. През последния месец има свидетелство от редица страни. Сърбия и Черна гора работят в рамките на процедура, но също така и Македония и Албания, които се надяват. Мисля, че този процес не може и не трябва да стигне до резултат – присъединяване, преди ЕС да се е реформирал“, коментира той.

Според него, ако искаме по-силен ЕС, той трябва да бъде модернизиран. 

Френският президент посочи, че страната му иска България да се присъедини към еврозоната и в момента държавата е изпълнила всички условия за това. 

Той поздрави България за качеството на защита на българските граници. „Остават да се водят технически разговори между министрите. Мисля, че няма да е отговорно да се бърза с ангажименти, тъй като сме в процес да промяна на правилата. Отчитаме качеството на работата, която осъществи България“, каза Макрон.

Той коментира и отношенията със САЩ, като посочи, че никакви задълбочени преговори не могат да се състоят без пълно освобождаване от митата, ако ли не - ЕС ще отговори в защита на своите интереси.

"Вчера имахме много сериозна и важна среща. Говорихме за две теми – за Иран и търговията. Те са тестове за суверенитета на Европа. Единството, което желая, мисля, че вчера бе обект на положителна среща, защото позициите бяха ясни и силни", коментира френският президент.

„Такава е и темата, която имаме с Иран. Заедно потвърдихме европейската воля да запазим ползите от споразумението, включително и за Иран, и така да защитим легитимните интереси на предприятията ни. Потвърждаваме споразумението от 2015 г., но да разширим разговорите за ядрената дейност на Иран след 2025 г.", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.05 2018 в 21:08

Микроне! Докато в учебниците по история на твоите деца пише, че някви балкански маймуни са избили твойте дядовци в собственият си маймунски двор, и докато славяните пишат на кирилица, а не на парлеву франсе - ти нямаш работа тука.
Мойте дядовци са воювали на южните фронтове, не в предградията на Париж. И са убивали твойте. Още не си се извинил, да? Айде заминавай при баба си!
 
X

Да помогнем на украинските деца!