Мей и Юнкер се договориха за промени в сделката за Брекзит

Обновената сделка ще бъде подложена на гласуване довечера в британския парламент

OFFNews 12 март 2019 в 10:19 3413 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обявиха, че са постигнали "правнообвързващи" промени в споразумението за Брекзит, на среднощна пресконференция след проведена между тях среща в Страсбург. 

Сред договорените промени в досегашната сделка е ключовият казус за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит, който беше и главната причина предложената от Мей сделка през януари да бъде отхвърлена с най-голямото мнозинство в историята на британския парламент.

Преди снощните преговори сделката предвиждаше границата да остане отворена по силата на "предпазен механизъм" в полза на ЕС, но според поддръжниците на Брекзит по този начин Великобритания щеше да остане вързана към правилата на ЕС. Ако пък границата бъде затворена, това би могло да наруши крехкия баланс между католици и протестанти, постигнат от споразумението от Добрия петък. 

Мей заяви, че двамата са договорили "правнообвързващи" промени, според които Европейският съюз не може да се възползва от "предпазния механизъм" завинаги. Според новото споразумение ЕС и Великобритания ще трябва договорят какво ще замести механизма до края на декември 2020 г.

"Правен инструмент с тежест, сравнима с тази на споразумението за Брекзит, ще гарантира, че ЕС не може да използва безкрайно дълго предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия", заяви Мей. Според нея сделката спазва резултата от референдума и е добра и за Великобритания, и за Европейския съюз. 

Юнкер определи споразумението като "възможно най-доброто" и заяви, че няма да има нови преговори. "Или това споразумение, или изобщо няма да има Брекзит. Трети шанс няма да има", допълни той.

Сделката предстои да бъде гласувана в британския парламент тази вечер. В края на февруари Мей обеща на британските депутати, че ако отхвърлят сделката ѝ за Брекзит, ще имат възможността да гласуват дали подкрепят Брекзит без сделка и дали искат отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС.

Първо, на 13 март, депутатите ще гласуват дали биха подкрепили Брекзит без сделка. Това означава, че Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка, само ако парламентът изрично се съгласи с това.

Ако и този вот се провали, тогава на 14 март депутатите ще гласуват дали да удължат срока за напускане, който според Лисабонския договор предвижда страната да напусне ЕС до 29 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови