Меркел прогнозира, че срещата на Европейския съвет може да завърши без резултат

OFFNews 19 юли 2020 в 11:50 3113 0

Германският канцлер Ангела Меркел прогнозира, че е възможно лидерите на страните от ЕС да не се разберат по плана за икономическо
възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

"Налице е много добра воля, но също и многобройни позиции. Аз ще положа всички усилия, но е възможно да няма резултат", заяви Меркел в Брюксел, където лидерите на 27-те страни се събират отново на пленарно заседание днес по обед в третия ден от преговорите.

След вечерята снощи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, домакин на срещата на върха, събра френския президент Еманюел Макрон, Ангела Меркел и лидерите на четирите т.нар "пестеливи" страни - Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, към които се присъедини и Финландия, предаде Франс прес.

Според източник на агенцията Меркел и Макрон се опитали да убедят премиера на Нидерландия Марк Рюте с нова модификация на компромисния проект за спасителния план, променяйки съотношението между грантове и заеми и условията за отпускането на безвъзмездната помощ.

"Тази среща беше много трудна", заявиха за АФП европейски източници. След това Меркел и Макрон отишли на разговор с италианския премиер Джузепе Конте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews