Мозайките в "Света София" ще бъдат покривани със завеси по време на мюсюлманските молитви

OFFNews 14 юли 2020 в 08:28 3337 0

Християнските мозайки и стенописи в "Света София" ще бъдат покривани със завеси и осветявани с лазери по време на мюсюлманските молитви. Това обяви Турция, която превърна вековния храм в Истанбул отново в джамия, предаде Ройтерс. 

Мюсюлманските молитви започват на 24 юли.

През останалото време християнските икони и мозайки ще бъдат открити и достъпни за всички посетители, заяви Омер Челик, говорител на управляващата партия.

На 10 юли турският Държавен съвет, който е висш административен съд на страната, отмени решението от 1934 г., с което църквата бе превърната в музей. Още на същата вечер стотици мюсюлмани изпълниха площада пред "Света София" и участваха в благодарствен намаз по случай обявяването й с указ на президента Реджеп Ердоган отново за джамия, след като 86 години изпълняваше функциите на музей. Мюсюлманите ликуваха, отправяха молитви и благодарности за събитието, които продължиха до късно.

Предстои заседание на Министерския съвет, на което ще бъдат обсъдени режимът за ритуалите и посещенията, включително и на чужденците.

Трансформацията предизвика критики от Гърция, Русия, Съединените щати, Евросъюза и папа Франциск, а ЮНЕСКО обяви, че ще преразгледа статута на храма като част от Световното културно наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови