Напрежението в италианския град Мондрагоне е овладяно. Българските работници остават под 15-дневна карантина

OFFNews 26 юни 2020 в 20:50 4349 1

Овладяно е напрежението в италианския град Мондрагоне, Южна Италия, където бе открито огнище на COVID-19 в жилищни блокове, обитавани предимно от български сезонни работници, съобщи БНР.

Губернаторът на област Кампания Винченцо Де Лука обяви, че българските фермери остават под 15-дневна карантина. Армията изпрати 50 военни, които да въдворяват ред в района, след като местни жители се събраха около блоковете и хвърляха камъни и драскаха коли с викове, че Мондрагоне е техен.

Полицията разпръсна протестиращите и създаде пропускателни пунктове. Губернаторът на Кампания съобщи, че националната служба за гражданска защита ще доставя храна на близо 700-те обитатели, а жилищният комплекс ще е под "строга изолация".

Германският канцлер Ангела Меркел пък коментира чрез своя говорител подобна ситуация в градовете Гютерсло и Варендорф - също огнища на коронавирус, където много български работници са поставени под карантина. Проявите на дискриминация и обидите към тях са абсолютно недопустими, заяви говорителят.

Масово тестване на населението започна в провинция Северен Рейн-Вестфалия след връщането на карантината заради огнището в най-голямата кланица в Европа. От 1665 теста сред жителите на Гютерсло, където се намира кланицата, само трима души са дали положителна проба.

Полицейското присъствие е засилено в двата германски града Гютерсло и Варендорф.

Заразата в двата месокомбината тръгва от общежитията, в които живеят работниците от различни държави от Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

26.06 2020 в 23:29

Сърцето ми се къса като чуя най-използваното определение за България - най-бедната страна. Сега, ако ни унижат и че сме разпространители на зараза, няма да смея да премина границата,в която и да е посока.