Немотивирани екипи и три пъти повече събития бавят подготовката на БГ председателството

Юлиан Христов 21 април 2017 в 10:23 5522 0

Немотивирани екипи и три пъти повече събития бавят подготовката на БГ председателството

Снимка БГНЕС, архив

Липса на мотивационни механизми и три пъти повече планирани събития бавят подготовката по българското председателство на Съвета на ЕС януари - юни 2018 г. Броят на планираните съвети и министерските конференции е силно завишен и това поставяло трудности по организирането им. 

Пред колегите си от Министерския съвет вицепремиерът Деница Златева заявила, че по тази част от подготовката има значително забавяне, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството. По думите на Златева:

Една информация: предвидените в нашето Председателство срещи от категория А са три пъти повече, отколкото срещите, например, в Естонското председателство, което, освен предизвикателствата за организиране на тези срещи и за тяхната подготовка, поставя и още един въпрос, който ще реферира и към министъра на финансите, свързан с финансирането на тези събития. Затова е моят апел към вас и към екипите, които ще продължат да работят по Председателството, наистина да ги ревизират и да оставим онези, които са важни, приоритетни.

Според нея, ако бройката на планираните събития се запази, има риск изискванията да не бъдат покрити по "адекватен начин". 

Златева пояснява, че по някои от мерките има натрупано закъснение между два и девет месеца. "Може би две мерки, които са със срок на изпълнение месец април, няма да успеем да ги финализираме", пояснява Златева. 

От обясненията ѝ става ясно, че една от причините е свързана с финансирането на "мотивационните механизми" за екипите, които работят по организацията на председателството. Златева обяснява, че министерствата са направили разчети за стойността на тези механизми, които включват допълнителен персонал. За това обаче трябвало финансиране, което не е предвидено. "Това е едно решение, което, според мен, би било добре да бъде взето от редовно правителство. Ние ще предадем пълния комплект документи. Въпрос вече по целесъобразност е следващото правителство да предприеме необходимите действия и да вземе решение", казва Златева.

Вторият проблем бил при организирането на културната програма, по която нямало съгласие в подготвящия я екип:

Работните групи работят по нея, но, доколкото разбирам, от страна на някои от участниците в работната група все още има въпроси, които искат да бъдат изчистени – събитията как се разпределят между столицата, други градове, балансите между Брюксел и програмата в чужбина, и програмата в България. Казвам го най-откровено: ако няма консенсус и ако работната група не постигне съгласие по отношение на финалния вариант на културната програма, може би е по-добре да се използват още две седмици или месец тя да бъде окончателно финализирана. Но пак казвам, тук водещ е министърът на културата.

Според плана по подготовката на председателството планираните събития са 2500, сред които и 64 министерски срещи, като 80% от събитията ще се проведат в Брюксел.

На заседанието си на 5 април правителството разпредели близо 70 млн. лв. за 2017 и 2018 година. Част от средствата ще отидат за преустройство и реконструкция на зала "Света София" в бившия партиен дом в София, която трябва да се превърне в новата пленарна зала на Народното събрание. За ремонт на правителствения терминал на летище София и за сградата на "Авиоотряд 28" ще отидат 388 хил. лв. МВР получава общо 8 000 000 лв. Основна част от парите - 7.4 млн. ще бъдат изхарчени за техническо оборудване и нови автомобили. За купуване на специална техника и оборудване и наемане на автомобили и микробуси Националната служба за охрана (НСО) ще получи 1 325 000 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови