Обединеното кралство ще опита да ускори преговорите около Брекзит

OFFNews 18 май 2020 в 09:05 2788 0

Британските преговарящи за Брекзит се опасяват, че Мишел Барние, главният европейски преговарящ, не е в състояние да накара лидерите на Европейския съюз да се фокусират върху търговските преговори заради коронавирусната пандемия, предаде "Гардиън". 

Тази седмица Даунинг стрийт ще публикува проектоспоразумение в опит да ускори процеса. 

Главният британски преговарящ Дейвид Фрост смята, че европейският му колега осъзнава нуждата да отстъпи по ключови проблеми, включително и риболова, за който Холандия, Франция и Испания заеха твърди позиции.

В началото на тази година Барние каза, че EC нямa да сключи търговско споразумение c Обединеното кралство, ако няма споразумение за риболова.

"Взаимният достъп до нашите териториални води и пазари е неотделима част от търговското споразумение", категоричен е Барние. Главният преговарящ добави, че новото търговско споразумение с Обединеното кралство трябва да цели създаване на зона за свободна търговия без тарифи или такси. В същото време доставчиците на финансови услуги във Великобритания вече няма да имат досегашните паспортни права в рамките на ЕС, а британските стоки, влизащи в съюза, ще бъдат обект на регулаторни проверки. 

Малко по-рано британският премиер Борис Джонсън обяви, че това споразумение ще се предоговаря всяка година. "Ще имаме два пазара вместо един общ, като няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата. Споразумението за риболов е в интерес на британските и европейските рибари", добави Джонсън.

Миналия петък Барние каза, че се надява и двете страни "да помръднат от максималистичните си позиции" за достъпа до британски води до юни. От Даунинг стрийт се надяват, че като публикуват правен текст ще накарат европейските страни да се ангажират повече в дискусиите по всички аспекти на бъдещите отношения.

Смята се, че британският документ, който е под формата на договор, ще съдържа очевидните различия между двете страни по ключови сектори след като и в Лондон, и в Брюксел, се съгласиха, че миналата седмица е приключил още един кръг на разочароващи преговори.

Според високопоставени правителствени фигури част от проблема е, че вниманието на европейските правителства е погълнато от пандемията. 

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти се прилагат за Великобритания. През това време страните трябва да договорят документ за процедурата за изграждане на бъдещи отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови