Обявиха извънредно положение в части от Сърбия заради наводнения

OFFNews 23 юни 2020 в 11:58 2015 0

Заради обилни валежи и причинените от тях наводнения в няколко части на Сърбия е обявено извънредно положение, съобщи сръбската телевизия РТС. 

Най-тежко засегнати са общините Осечина, Кръпня, Лозница, Любовия, Мали Зворник, Ариле, Коджерич, Лукани и Кралево. Над 700 домакинства в Любовия са наводнени, а 70 семейства са евакуирани. Движението по няколко регионални пътя е прекъснато.

"Не можахме да се защитим, водата беше много голяма. 40-50 къщи бяха наводнени и ще видим щетите, когато водата се оттегли, защото в някои къщи имаме до 1-2 метра вода, която не е отстъпила", казва кметът на община Кошерич.

В други части е прекъснато и електричеството. В Иваничица едно семейство е евакуирано. Повредени са мостове.

Според хидролозите в тези райони се очакват нови валежи.

Обявена е извънредна ситуация и в община Лукани. Според началника на службата за извънредни ситуации Зоран Вучиевич 30 къщи, хладилни складове, училища и други сгради са под вода в село Вича.

Началникът на дирекция "Пожарни и спасителни части и гражданска защита" Горан Николич казва пред телевизията, че най-критичната е ситуацията в Любовия и Гуча, тъй като в ранните сутрешни часове все още валеше силен дъжд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови