Окончателно: Консерваторите и Лейбъристите с огромни загуби на местния вот в Англия

OFFNews 04 май 2019 в 15:12 3812 0

Консерваторите и Лейбъристите претърпяха огромни загуби в Англия на местните избори. Резултатите все още не са отчетени от Северна Ирландия, където обаче се очаква същата тенденция. 

След като всички общини в Англия обявиха резултатите след провелите се местни избори, стана ясно, че Консерваторите са загубили 1 300 места, а Лейбъристите - 82. Партията за независимост на Обединеното кралство, която бе главният застъпник на Брекзит, също отбеляза драматични загуби, в размер на 145 места. 

За сметка на това вотът беше много успешен за Партията на Либералните демократи и Зелената партия, като първата е спечелила над 700 места, а втората - близо 200. Независимите кандидати също отбелязаха сериозен напредък. 

Местният вот беше за 248 общински съвета в Англия, 6 кметски поста и за всичките 11 съвета в Северна Ирландия. Избори не бяха проведени в Шотландия и Уелс.

Въпреки че вотът е за местно управление, националният казус Брекзит е оказал огромно влияние. Според анализатори загубите на двете големи партии е пряк резултат от недоволството на обществото от начина, по който те се справят с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Така процентът от националния вот за двете големи партии във Великобритания се изравнява на около 28% за всяка, предаде Би Би Си. 

Партията на Либералните демократи е спечелила над 10 общини, 7 от които - от досегашния контрол на Консерваторите. Най-драматичният обрат е в Челмфърд, където са обърнали мнозинство от 23 членове на местния общински съвет. 

Лейбъристите все пак спечелиха много места в страната, като най-голямата им победа беше с 16 места в контролирания досега от Партията за независимост на Обединеното кралство Танет. Най-голямата победа на Консерваторите пък е в Североизточен Дербишър.

Зелената партия спечели близо 200 нови места в страната, като нейните кандидати не успяха да бъдат преизбрани само в 2 района.

От петте общини, в които имаше избори за кмет, в 2 бяха избрани независими кандидати, в други 2 - представител на Лейбъристите и в една - от партията на Консерваторите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови