Падат 99% от митата между Виетнам и ЕС

OFFNews 30 юни 2019 в 19:13 1860 0

Снимка Reuters

Европейският съюз подписа споразумение за свободна търговия с Виетнам днес. Това е една от най-амбициозните сделки на евроблока с развиваща се пазарна икономика, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Сделката от страна на ЕС бе подписана от румънския министър на предприятията, търговията и предприемачеството Щефан-Раду Опреа, чиято държава е ротационен председател на ЕС за първите шест месеца на годината и от виетнамския министър на търговията Чан Туан Ан.

Церемонията по подписване на сделката се състоя в Ханой, като на нея присъстваха и виетнамският премиер Нгуен Суан Фук и еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом.

"Това е най-амбициозното споразумение за свободна търговия, което ЕС подписа с развиваща се пазарна икономика", подчерта Малмстрьом на пресконференция след подписването. Тя определи подписването на договора като "крайъгълен камък". Виетнам е сред най-бързорастящите икономики в света - БВП на държавата се увеличи със 7,08% през 2018 г.

Договорът трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент и от виетнамския парламент. В него е заложено елиминиране на 99% на митата между ЕС и Виетнам, както и редукция на нетарифните пречки пред ЕС и отваряне на сектора на виетнамските услуги и пазари за обществени поръчки и доставки за компании от ЕС.

Споразумението обаче бе посрещнато с критики от страна на активисти от виетнамското гражданско общество. В отворено писмо до председателя на Европейския съюз Доналд Туск и евродепутата Бернд Ланге виетнамски активисти призоваха ЕС да настоява за по-големи политически реформи във Виетнам преди да пристъпи към подписване на сделката. 

Дисидентите в комунистическата страна с еднопартийно управление са забранени и преследвани. Според данни на базираната в САЩ правозащитна организация Проект 88 в държавата има 254 политически затворници, въпреки че управляващите го отричат. 

По повод на сделката Асошиейтед прес припомня, че стокооборотът между Виетнам и ЕС е бил в размер на 56 милиарда долара само последната година, което прави държавата вторият най-голям търговски партньор на блока в Югоизточна Азия.

Преговорите за договора, подписан днес, се водят от 2012 г., припомня още агенцията. Тя припомня, че според него Виетнам се ангажира да спазва стандартите за устойчиво развитие, включително и подобряване на ситуацията с човешките права, да защитава правата на работниците и да се придържа към ангажиментите за справяне с климатичните промени, съгласно разпоредбите на Парижкото споразумение за климата.

Това е втората сделка на ЕС за свободна търговия със страна от Югоизточна Азия след тази със Сингапур. Новото споразумение е възприемано като още една стъпка към постигането на всеобхватна търговска сделка с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, обединяваща 10 държави с общо население от 650 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови