Пакетът Мобилност отива към приемане без българските забележки

OFFNews 08 юни 2020 в 21:10 3258 1

Комисията по транспорт на Европарламента очаквано отхвърли поправките в пакета "Мобилност", които бяха поискани от българските евродепутати и правителството. Пакетът от закони ще бъде гласуван в пленарната зала на Европарламента на 8 юли. Това ще е второ четене и законите ще влязат в сила окончателно след публикуването си в Официалния вестник на ЕС.

В последната версия на текстовете се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на осем седмици, а самият водач - на три или четири. Нормалната седмична почивка е най-малко 45 часа и тя трябва да се прекарва извън кабината. Ако почивката е извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя.

Леките търговски превозни средства над 2,5 тона също ще трябва да отговарят на европейските правила за превозите и ще трябва да бъдат оборудвани с тахограф. Бъдещите правила за командироване ще се прилагат върху каботажните и трансграничните дейности, с изключение на транзит, двустранните дейности, включително с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

Българските евродепутати настояваха да отпадне задължителното връщане на камионите на всеки осем седмици. Те искаха също водачите сами да избират къде да карат седмичната си почивка.

По-богатите страни в Съюза сред които Франция и Нидерландия, Германия и скандинавските държави подкрепят реформите. Според профсъюзите на работниците в западните страни мерките ще направят работните места в автомобилния сектор по-привлекателни. Държавите от Източна и Централна Европа, сред които и в България, се опасяват, че това ще доведе до сериозен удар върху тяхната конкурентоспособност и голяма загуба на работни места.

За отхвърляне на поправките в комисията бе достатъчно обикновено мнозинство, т.е. повече гласове "за", отколкото "против". За да минат измененията в ЕП, е необходимо абсолютно мнозинство, което намалява шансовете да бъдат приети исканията на България и други 8 страни от Източна Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

09.06 2020 в 09:04

Не разбрах какво значи "за отхвърляне на поправките" и "за да минат измененията". Не трябва ли да се получи някакво мнозинство и за приемане на самия пакет?