Партията на Себастиан Курц печели предсрочните избори в Австрия

OFFNews 29 септември 2019 в 19:57 2615 0

Консервативната Австрийска народна партия на бившия канцлер (декември 2017 - май 2019 г.) Себастиан Курц води в резултатите на парламентарните избори в страната.

Първите резултати сочат, че партията взима около 37% от гласовете при 31% на последните избори. Бившият ѝ коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата на Австрия се срива в резултата си, получава под 17%.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани след скандал, довел до падането на коалицията от власт.

33-годишният Курц би могъл да поднови съюза си с Партия на свободата на Австрия, която стана и източник на скандала, но може да потърси и други варианти за съставянето на правителство сега. Потенциални партньори са Зелените, които според предварителните резултати вземат 13.1%, либералите от NEOS (7.8%). По-малко вероятна е коалиция със Социалдемократите (22.5%).

Очаква се коалиционните преговори да бъдат трудни и да продължат седмици наред.

Изборните секции започнаха работа в 7 ч. и приключиха в 17 ч. Около 6.4 млн. имаха право на глас.

Скандалът

Скандалът, свалил правителството, избухна през месец май. Тайни записи на две германски издания показаха как вицеканцлера и лидер на крайнодясната Партия на свободата на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Записите са направени преди изборите през 2017 г. във вила в испанския остров Ибиса. В разговора Щрахе обещава договори с правителството на жената.

Кой е Себастиан Курц

Курц е син на секретарка и учител, който става партиен активист на Австрийската народна партия на 16-годишна възраст. Като студент по право във Виена той е избран за ръководител на младежкото крило на партията. Напуска следването през 2011 г., за да стане държавен секретар в Министерството на вътрешните работи. Само на 27 г. става външен министър. Оглавява партията през 2017 г., става канцлер през декември същата година. Остава на поста до май 2019 г., когато "Ибиса гейт" сваля коалиционния кабинет от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови