Полският Сейм: СССР и Германия са еднакво отговорни за началото на войната

OFFNews 10 януари 2020 в 18:52 4147 3

Парламент, Полша

Снимка Sejm.gov.pl

Долната камара на полския парламент прие резолюция, в която обвинява руските власти в манипулиране и фалшифициране на историята. Документът е публикуван в сайта на Сейма и в него категорично се твърди, че СССР и Германия носят еднаква отговорност за началото на Втората световна война.

В него се посочва, че парламентът се отнася с почит и уважение към жертвите на нацистко-съветския тоталитаризъм, но желае историята на тяхното мъченичество никога да не бъде фалшифицирана и да не се използва като инструмент.

Подчертано е, че до началото на Втората световна война е довела политиката на „двете тоталитарни държави – нацистка Германия и сталинския Съветски съюз, а след сключването на пакта Молотов-Рибентроп от 23 август 1939 г., Полша и страните от Централна и Източна Европа са станали първите жертви на двата тоталитарни режима“.

В отговор говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова написа във Фейсбук, че в Сейма трябва да правят подобни изявления само в случай, че полските власти не са съгласни с решението на Нюрнбергския трибунал.

В края на декември 2019 г. президентът Владимир Путин заяви, че Полша е участвала в разделянето на Чехословакия. Освен това той нарече полския посланик в хитлерова Германия Юзеф Липски „паплач и антисемитска свиня“. Тогава руският лидер подчерта, че Липски е обещавал да издигне във Варшава паметник на Адолф Хитлер заради идеята евреите да бъдат изгонени в Африка.

По-късно медиите съобщиха за отказа на полския лидер Анджей Дуда да отиде на Световния форум в памет на Холокоста заради присъствието на Путин на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

11.01 2020 в 10:39

Тия са македонци номер две на Европата,дрънкат каквото им е удобно и искат да удавят немци и руснаци в техните лайна....самия факт,че много евреи са станали жертва на предателство от страна на поляци е показателен...и в Белгия и Холандия са предавали евреите,но като брой тези случай са били несравнимо малко в сравнение с полските....Въобще ще дйде да е прав един писател окачестяващ поляците като пияна националистическа измет....

23293

2

Стефан

10.01 2020 в 21:54

Тия вече си изпросиха много дебела книга, фототипно издание на собствените им архиви:))

10372

1

elbarbudo

10.01 2020 в 21:46

А пилсудски е целият в бяло... Поляк не е народност, а професия...