Полското Външно привика руския посланик заради „антисемитската свиня“ на Путин

OFFNews 28 декември 2019 в 17:18 2868 0

Снимка 24tv.ua

Посланикът на Русия Сергей Андреев е повикан в полското министерство на външните работи да даде обяснения за думи на президента Владимир Путин, предадоха руските агенции.

По време на разширеното заседание на министерството на отбраната от 24 декември Путин е нарекъл полския посланик в нацистка Германия Юзеф Липски „подлец“ и „антисемитска свиня“. Той е припомнил, че полският посланик е обещал паметник на Адолф Хитлер за идеята му да изгони евреите в Африка. Според руския държавен глава „такъв сорт хора“, които са водили преговори с Хитлер, днес се покланят пред паметниците на воините-освободители.

Дипломатът Андреев казва пред ТАСС, че е разговарял с директора на източния департамент в полското МВнР Ян Хофмокел. „Разговорът беше с твърд тон, но напълно коректен.Той изложи позицията на полската държава за събитията от 30-те години на миналия век, а аз също така откровено – позицията на руската страна, основана на архивни документи“, уточнява посланикът.

„Русия няма да позволи на никого да й чете ноти. Русия има какво да каже по темата за историческата политика“, подчертава Андреев, цитиран от РИА Новости. Агенцията уточнява, че неотдавна в Полша е бил приет „удивителен по своя цинизъм закон“. Този документ забранява в исторически контекст да се споменава, че Полша е имала съучастие в Холокоста и изобщо да се говори за Полша не като за жертва.

Припомняме, че през есента на 2015 г. правителството във Варшава обмисляше възможността да изгони от страната същия руски посланик заради скандала с изявленията му за Втората световна война по полската тв TVN24. Тогава Андреев в ефир заяви, че през 30-те години на миналия век Полша многократно е блокирала създаването на коалиция против хитлеристка Германия.

В друго интервю по повод демонтирането на паметника на съветския генерал Иван Черняховски в полския град Пененжно посланик Андреев коментира, че руско-полските отношения в момента са на най-лошото си равнище от 1945 г. насам. Според него виновна за това е Полша, която е замразила всички политически, културни и хуманитарни контакти. И в двата случая Сергей Андреев е бил привикван да дава обяснения в дипломатическото ведомство във Варшава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови