Председателят на ЕП Антонио Таяни притеснен от натиска на Букурещ върху Кьовеши

Ще обсъдим въпроса на следващия Председателски съвет, заяви Таяни

OFFNews 29 март 2019 в 15:02 4336 0

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази притеснение, че фаворитът на ЕП за европейски главен прокурор Ла̀ура Кьо̀веши е била поставена под "юридически контрол".

Той още заяви, че въпросът ще бъде обсъден на следващия Председателски съвет. Срещата на съвета ще се състои в сряда, 3-и април, в 08:30 ч. централноевропейско време.

"Притеснен съм от новината, че Ла̀ура Кодру̀ца Кьо̀веши е била поставена под юридически контрол. Европейският парламент стои зад избора си за европейски главен прокурор. Ще повдигна въпроса на Председателския съвет на Европейския парламент следващата сряда", написа Таяни в своя профил в Туитър. 

Изявлението е по повод на новината, че водещият кандидат за европейски главен прокурор - бившият председател на румънската антикорупционна прокуратура (DNA) Ла̀ура Кьо̀веши - е поставена под "юридически контрол" от спецагенцията, която разследва съдии и прокурори. Тя е получила и забрана да напуска страната, както и да разговаря с медиите заради течащото разследване срещу нея. 

Според АФП Кьовеши е получила обвинение в подкуп, но засега няма потвърждение от официална румънска институция. Мнението на Кьовеши е, че разследването цели да предотврати заставането ѝ начело на новосформиращата се Европейска прокуратура**. 

Въпреки че в Европейския съвет няма единодушие по въпроса кой да заеме поста, румънката е фаворит на европейските депутати. При гласуването кой да заеме позицията евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и от Комисията за контрол на бюджета излъчиха именно Кьовеши като фаворит.

*Председателският съвет дава становище по всички въпроси, засягащи законодателната програма и отношенията с останалите органи и институции на Европейския съюз. На него присъстват председателят на ЕП (към момента Антонио Таяни), председателите на политическите групи, както и представител на независимите членове на ЕП.

**През 2017 г. държавите членки на ЕС решиха да си сътрудничат по-тясно с цел предотвратяване по-ефективна борба с финансовите измами в съюза. Така се роди идеята за Европейска прокуратура, която се очаква да започне да функционира до края на 2020 г. Тя ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови