Преговорите за Брекзит се подновяват, но без оптимизъм

OFFNews 02 юни 2020 в 09:35 2798 0

Британските и европейските преговарящи навлизат днес във финалния кръг на търговските преговори за Брекзит, но без да се очаква оптимизъм и от двете страни, пише "Файненшъл таймс".

В досегашните три кръга не бяха взети решения за основните спорни въпроси. Според британските представители сега надеждите се свързват с насрочената по-късно този месец среща на премиера Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според "Даунинг стрийт" тя ще се състои към края на юни.

Вчера главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние напомни на Джонсън, че трябва да изпълни обещанията, които е дал по повод Брекзит и предупреди, че е възможно Обединеното кралство да понесе двоен икономически удар, единият - при Брекзит без сделка, другият - поради коронавирусната пандемия.

От британска страна се надяват срещата с Фон дер Лайен да вкара "политически импулс" в преговорите. Постигането на споразумение до края на юни е важно, за да бъде спазен графикът за общо споразумение до края на годината. обаче Вчера кметът на Лондон Садик Хан призова за удължаване на преходния период, който изтича на 31 декември.

На 19 юни 27-те страни членки ще направят равносметка на напредъка в преговорите за Брекзит.

В началото на тази година Барние каза, че EC нямa да сключи търговско споразумение c Обединеното кралство, ако няма споразумение за риболова, а сега политически наблюдатели в ЕС изразяват опасения, че британското правителство умишлено се стреми към провал на преговорите.

Обединеното кралство напусна ЕС на 1 февруари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Брюксел и Лондон се договориха за преходен период до края на тази година, през който всички европейски стандарти продължават да се прилагат за Великобритания. През това време страните трябва да договорят документ за процедурата за изграждане на бъдещи отношения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови