Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка

OFFNews 03 януари 2020 в 12:17 4086 0

Зоран Заев

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев внесе оставката си в парламента, съобщи агенция МИА.

Оставката ще бъде доставена на президента Стево Пендаровски, който след това трябва да уведоми председателя на парламента Талат Джафери за номинирането на нов служебен премиер. След това Джафери трябва да насрочи заседание, на което да се констатира оставката на премиера и на другите членове на правителството и да бъде гласуван съставът на служебното правителство.

Според споразумението на политическите партии премиер на служебното правителство ще бъде досегашният министър на вътрешните работи Оливер Спасовски, а по предложение на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ министри на вътрешните работи и на труда и социалната политика ще бъдат Наке Чулев и Рашела Мизрахи.

Съставът на служебното правителство трябва да бъде гласуван в парламента до полунощ днес. Служебното правителство се формира 100 дни преди предсрочните парламентарни избори на 12 април.

Заев предрече на 26 декември, че ако воденият от него Социалдемократически съюз изгуби предсрочните избори, властите в Скопие ще се скарат както с албанците, така и с правителствата на България и Гърция.

Междуетническите отношения в държавата са под сериозен риск. Безспорно е, че за вас ще гласуват нула албанци - обърна се тогава Заев към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка.

Той е на мнение, че ако ВМРО-ДПМНЕ отново стане управляваща партия, "веднага ще започнат кавгите с Мицотакис и Борисов, ново вето за ЕС, ново затъване в калта". Заев е убеден, че ще получи нов мандат за премиер.

До извънредния вот се стигна след като Европейския съюз не определи дата за стартиране на преговори за присъединяване на страната заради вето от Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови