Продуктите от една марка трябва да имат еднакъв състав в различните страни, реши ЕП

OFFNews 13 септември 2018 в 17:50 3042 1

Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз. Това реши днес Европейският парламент, който разгледа доклад на Олга Сехналова (С&Д, Чехия), предлагащ мерки срещу двойния стандарт на храните в ЕС. 

"За" изискването гласуваха 464, 69 гласуваха "против", а 17 се въздържаха. 

Продукти, които се продават от една и съща марка в една и съща опаковка трябва да отговарят на едно и също качество. Иначе става въпрос за нелегални практики, реши ЕП.

Сравнителни изследвания в ЕС показват, че продукти, които се продават в страни от Източна и Централа Европа, имат по-ниско качество от продукти в същата опаковка и под същото име в Западна Европа.

Рибни пръчици в Словакия съдържат по-малко рибно месо, отколкото в Австрия (58% спрямо 65%). Портокалови напитки в Словакия и Чехия не съдържат никакъв портокал, а в Германия имат 3% портокалов концентрат. От 96 продукта, изследвани в Унгария, 71 са различни спрямо еквивалентите им в Италия и Австрия. Различия има и при козметичните продукти, праховете за пране и храната за домашни любимци.

Адаптирането на продукти към местния вкус и предпочитания е стандартна и законна практика за компаниите. Различията могат да се дължат и на използването на съставки от местни доставчици или на необходимостта за адаптиране към по-ниската покупателна способност. В идентифицираните случаи обаче цените са същите или по-високи, а върху опаковката на продуктите липсва информация за различията, обяви ЕП.

"При направени изменения на даден продукт, независимо по каква причина, потребителят има право да бъде информиран по прозрачен и ясен начин", заяви Олга Сехналова. "Искам европейските потребители най-сетне да почувстват, че са третирани равноправно независимо от коя страна са. Не трябва да има нито потребители второ качество, нито продукти второ качество в ЕС".

Депутатите приветстваха и заделянето на 2 млн. евро за разработването на европейска методология и единен подход при извършването на тестове. 

"Регионалните предпочитания не трябва да се използват като извинение за понижаване на качеството или за предлагането на различно качество на различни пазари", отбеляза ЕП и посочи, че производителите могат да предлагат различни продукти с различни съставки и качество в ЕС въз основа на обосновани съображения, при условие че напълно зачитат законодателството на ЕС.

ЕП прикани производителите депутатите приканват производителите да разгледат възможността за добавяне на лого на опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на даден продукт на дадена марка е еднакво в различните държави членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови