Путин: Русия иска пълно нормализиране на отношенията с ЕС

OFFNews 19 декември 2019 в 15:00 3546 0

Москва подкрепя пълното нормализиране на отношенията с Европейския съюз. "По принцип сме за пълна нормализация", заяви руският държавен глава Владимир Путин на традиционната си годишна пресконференция на въпрос за европейските санкции срещу Русия.

Климатични промени

Първата тема, която Путин засегна, бе тази за климатичните промени. Той бе категоричен, че трябва да се положат максимум услия, за да не се промени драстично климатът на земята. Путин припомни, че Русия се е присъединила към Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Страната се е съгласила да намали въглеродните си емисии с 30% спрямо нивото им от 1990 г.

Според Путин Русия не е сред страните, които изхвърлят в атмосферата най-много емисии на въглероден двуокис - само 5%, за разлика от Китай и САЩ с по 16%.

"В историята на Земята има периоди на затопляне и застудяване. Това може да зависи от глобалните процеси във Вселената", обясни мъгляво президентът.

Газови връзки

Другата важна новина от интервюто на Путин е, че Русия ще запази транзита на газ за Европа през Украйна, независимо от строителството на "Северен поток" и "Турски поток". 

"Ще търсим приемливо за всички решение, в т.ч. и за Украйна. Въпреки строителството на "Северен поток" и на "Турски поток", ще запазим транзита през Украйна", бе категоричен той. Според Путин украинският маршрут е по-дълъг от този през Балтийско море, "но въпреки това искаме да го запазим и мисля, че ще се договорим, на път сме да се договорим и искаме и украинската страна да бъде доволна".

От думите му стана ясно, че Украйна все още не е издължила 3 млрд. долара заем от руския Фонд за национално благосъстояние. А решението на арбитражен съд в Стокхолм в полза на Украйна определи като политическо.

За импийчмънта на Тръмп

Според Путин процедурата по импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп е вътрешнополитическа борба на Демократическата партия на САЩ. "Демократическата партия, загубила изборите. Тя постига резултати вече по други начини, като обвинява Тръмп в конспирация с Русия. Тогава се оказва, че няма конспирация, това не може да бъде основа за импийчмънт", каза Путин. Той обясни, че Русия е заинтересована да подобри отношенията със САЩ и ще направи това независимо от това кой е на власт в Белия дом. Той прогнозира, че Тръмп ще бъде оправдан от Сената.

Украйна и различията, които остават

Путин каза, че има напредък в решаването на кризата в Източна Украйна, но има огромни различия по въпросите за статута на републиката в Донбас и охраната на границата с Русия.

Той отхвърли възможносттка за предоговаряне на Минските споразумения от февруари 2015 г., които новият президент на Украйна Володимир Зеленски се опитва да преправи. "Ако преразгледаме Минските споразумения, цялата ситуация може да отиде в задънена улица", каза Путин.

Според президента клаузите им трябва да залегнат в конституцията на Украйна. 

Допингът

"Всяко наказание за допинг трябва да бъде индивидуално, за да не страдат "чистите" спортисти", заяви Путин. Според него решението на Световната антидопингова агенция да острани Русия от Олимпийските игри в Токио противоречи на олимпийската харта, тъй като няма оплаквания срещу руския олимпийски комитет. И съзря в решението "политически отенък". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови