Разбиха група за трафик на бебета в Украйна

OFFNews 28 април 2020 в 16:15 1857 0

Снимка pixabay

Канал за трафик на бебета са разбили украинските власти, пишат руски и местни медии, позовавйки се на зам.-вътрешният министър на Украйна Антон Геращенко.

Организатор на престъпната група е главен лекар на частна продуктивна клиника, както и 28-годишният му син. Освен тях в групата са били трима китайци и още двама украинци.

Срещу парично възнаграждение престъпниците са предоставяли услуги за решаване на правните въпроси, свързани с процеса на оплождане, доставка, документи и легализация на деца извън Украйна. 

Бебетата са раждани от сурогатни майки, а цената била около 50 хиляди щатски долара, като услугата търсели предимно необвързани мъже от Китай. 

Настанявани са в квартири под наем в столицата. Полицията е наблюдавала апартаментите повече от година. 

Децата били продавани в Китай, като след раждане майката подписвала документ, с който се отказва от бебето. "Търсени са богати хора, които искат да имат дете, но не могат. Пристигали са тук и са сключвали фиктивно бракове с украински", съобщават властите. 

В момента се извършват дейности за проверка на още 140 китайски граждани, които са "купили" новородено. 

От клиниката, замесена в престъпната дейност, отричат да са извършвали незаконни действия и твърдят, че децата са напускали болниците с биологичните си родители.

Откакто законите за сурогатното майчинство бяха ревизирани, Украйна се превърна в нещо като „меката“ в тази област, казват експерти. Страната е една от малкото, в които процедурата е разрешена със закон.

В момента властите решават какво ще се случи с децата, които престъпниците не са успели да продадат.
От 5 до 12 години затвор плюс конфискация на имущество е наказанието, което ще получат, ако вината им бъде доказана в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови