Румъния позволи транзитно преминаване по суша от и за България

OFFNews 20 май 2020 в 18:59 3324 0

Румъния вече позволява свободен сухопътен транзит на българските граждани, които пътуват от България, без да изисква индивидуално разрешение по дипломатически път. За това беше уведомено с нота нашето Министерството на външните работи от колегите си от северната ни съседка.

За българските граждани, пътуващи транзитно през Румъния в посока България, остава досегашният режим на свободен транзит, без разрешение по дипломатически път.

При сухопътно транзитно преминаване през Румъния българските граждани е необходимо да спазват установените зелени коридори. Информация за тях може да бъде намерена на адрес: https://cestrin.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2cd8851109eb443ab4c09cb0ec96b054

По информация на посолството ни в Букурещ поради интензивния трафик на моменти преминаването през ГКПП е силно затруднено.

Информация за работещите ГКПП и осреднено време на преминаване може да бъде намерено на адрес: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

Изискването за разрешение по дипломатически път за транзит отпада за всички граждани на страни членки на Европейския съюз, Европейската икономическа общност, Швейцария и Великобритания. Промяната е в изпълнение на нови разпоредби на румънските власти от 18 май 2020 г. във връзка с обявяването на Ситуация на тревога на територията на страната като част от борбата срещу разпространението на COVID-19.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Букурещ на телефони: + 40 (0)21 230 21 50; + 40 (0) 21 230 21 59.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови