"Северен поток 2" не отговаря на правилата на ЕС, обяви Туск

OFFNews 18 декември 2015 в 22:23 3567 2

Доналд Туск

Проектът "Северен поток-2" не отговаря на правилата на Европейския съюз за диверсификация на енергийните доставки и ще подкопае ролята на Украйна като транзитна страна. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той е категоричен, че осъществяването на проекта всъщност ще повиши зависимостта на Европа от руски газ, тъй като ще удвои количеството руски газ, доставян директно до Германия.

"Ако "Северен поток-2" бъде построен, то той ще увеличи зависимостта на Европа от един доставчик и ще концентрира 80 процента от газовите доставки от Русия. Освен това ще доведе до доминираща позиция на "Газпром" на германския пазар", подчерта Туск.

Решението за "Северен поток" трябва да бъде взето от цяла Европа, а не при двустранни преговори на отделни страни с доставчици на енергийни суровини, обяви председателят на Европейския съвет.

Германският канцлер Ангела Меркел обясни, че това е икономически проект, в който участват частни инвеститори и подчерта, че транзитът на газ през Украйна трябва да продължи. 

Германия и Холандия настояват, че разширението на "Северен поток" е търговски въпрос, а виждаме, че в него има и значителен политически подтекст, каза и италианският премиер Матео Ренци.

Той обяву, че е странно след спирането на "Южен поток" с толкова шум въпросът за "Северен поток 2" да се взема в "абсолютна тишина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!