Шарл Мишел с компромисно предложение към евролидерите

OFFNews 18 юли 2020 в 16:50 2790 0

Компромисно предложение е отправил председателят на Европейския съвет Шарл Мишел към лидерите на страните от ЕС при подновяването на преговорите за 7-годишния бюджет и разпределението между страните на подпомагането заради COVID-19, съобщава БНР.

Той предлага сумата за безвъзмездни субсидии във фонда за възстановяване да бъде намалена с €50 млрд., които да бъдат прехвърлени към парите за заеми. Мишел предлага и сериозно орязване на парите по Общата селскостопанска политика в следващия 7-годишен бюджет - с €5 млрд. на безвъзмездните средства за селскостопанско развитие, които са основната част от зелените и социални схеми в общата селскостопанска политика. 

В плана му влиза и сериозно намаляване на фондовете по програмата за изследвания и иновации InvestEU от от €30,3 млрд. на 11,5 млрд. Чрез нея се цели да се даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и да се създадат работни места.

Доброто предложение за България и приятелите на кохезията е, че средствата по това перо се увеличават с близо €4 млрд.

Холандски дипломат определи предложението като "сериозна стъпка в правилната посока", но добави, че компромис все още не е постигнат.

Първият кръг от консултации се провежда между лидерите на Дания, Австрия, Нидерландия, Финландия и Швеция от една страна и Франция, Германия, Италия, Испания и Португалия от друга. На тях присъства председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Преди началото на заседанието Шарл Мишел организира закуска с петима от най-близките си приятели: германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Джузепе Конте, испанският министър-председател Педро Санчес и колегата му от Нидерландия Марк Рюте, един от най-големите противници на плана за възстановяването в настоящия му вид.

Както късно снощи стана ясно, остават разделенията между така наречената "пестелива четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания и страните от Източна и Южна Европа, предимно за съотношението безвъзмездни средства заеми във фонда за възстановяване.

По последна информация четворката настоява предвидените €500 млрд. за безвъзмездни заеми да бъдат намалени с 200 милиарда и повече.

Полският премиер Матаеус Моравецки написа в Туитър тази сутрин, че "има група държави, която ние наричаме "скъперници", а те се обявяват за пестеливи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови