Снимка на деня: Великобритания вече не е в ЕС

OFFNews 01 февруари 2020 в 08:33 2244 0

Снимка БГНЕС

От днес Обединеното кралство вече не е в Европейския съюз.

А тази снимка е изключително въздействаща. Служители от администрацията на Европейския съвет в Брюксел махат знамето на Великобритания от сградата.

Историческото събитие бе отбелязано с коренно различни настроения.

Хиляди привърженици на Брекзит, събрали се на площада пред парламента, отброиха последните минути до Брекзит, а премиерът Борис Джонсън обяви нова ера пред страната.

„Нашата работа като правителство е да обединим страната и да продължим напред. Най-важното нещо, което искам да кажа, е, че това не е край, а начало. Това е моментът, когато изгрява зората и завесата се вдига за новото действие на нашата велика национална драма“, каза той.

Напускането на Съюза е било „правилно и демократично“ подчерта Джонсън, като обясни, че Блокът е поел в посока, която повече не устройва Обединеното кралство.

Премиерът изтъкна, че това е момент на национално възраждане и промяна, но признава, че мнозина са загрижени:

„Тази вечер ние напускаме ЕС, но това не е край, а начало“, каза премиерът.

Политическите анализатори отличиха помирителния тон на Борис Джонсън и опитът му да не триумфира като победител, а да заема позицията на обединител.

Тъй като излизането от ЕС е по-скоро символичен акт заради последващия 11-месечен преходен период, сега големият въпрос е какво ще успее да договори Лондон за бъдещите отношения с блока през този период. Известно е, че Борис Джонсън предпочита търговска сделка по модела на Канада, но все още няма голяма яснота по британската позиция.

Канадският модел обаче предвижда сериозно разхлабване на връзките с ЕС, а това може да не се хареса в Уелс, в Северна Ирландия и най-вече в Шотландия, откъдето и в деня на развода с Брюксел надигнаха глас за нов референдум за независимост. В Единбург също се събраха на протест, на който обаче развяха знамето на обединена Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови