Социалистката Ан Идалго печели нов мандат като кмет на Париж

OFFNews 29 юни 2020 в 07:51 2205 0

Снимка БГНЕС

Социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж, показват първи прогнозни резултати, цитирани от "Франс прес".

Тя събира над 50 процента от гласовете и е с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен.

Безпрецедентни санитарни мерки и рекордно ниска избирателна активност белязаха втория тур на местните избори, които бяха отложени през март заради общата карантина. До следобедните часове бяха гласували едва 35% от избирателите - най-ниската активност в историята на френските местни избори.

Идалго ще заема кметския пост във френската столица по време на провеждането на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.
Социалистката получи подкрепата на френските Зелени, които на днешния вот получиха силни резултати в цяла Франция, включително във френски градове като Лион и Лил.

Популярността на Зелените нараства в няколко европейски държави, засилвана от ключовото значение на въпроса с климатичните изменения, отбелязва Франс прес. Представители на Зелените спечелиха министерски постове в Швеция, Финландия и Австрия. Силно е тяхното присъствие и в германските властови органи.

"Честно казано, по мое мнение, не мисля, че хората гласуват "за" или "против" Макрон на тези избори. Очевидно няма големи личности, които да набраха скорост напред. Останах с впечатление, че опонентите на действащия кмет на Париж Ан Идалго нямаха голям ентусиазъм да се борят с нея", сподели избирател.

Три месеца и половина след първия тур на 15 март, точно пред карантината, днешният вот протече фактически без кампания. а според проучване на института Одокса 30% от французите дори са пропуснали информацията за новата дата на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови