Според проучвания крайнодесните ще спечелят мeста в испанския парламент

OFFNews 18 февруари 2019 в 15:07 1318 0

Снимка Ел Паис

След насрочването на предсрочните парламентарни избори в Испания за 28 април, излязоха и първите социологически проучвания, които предвиждат, че за пръв път от близо четири десетилетия в испанския парламент ще бъде има място за крайнодесни депутати, съобщава Ройтерс.

Според проучване на института ХЕСОП, поръчано от вестник „Периодико“, новосъздадената крайнодясна партия „Вокс“ ще спечели до 46 места в 350-местния парламент. Друго проучване, поръчано от вестник „Вангуардия“, обаче показва, че те ще получат 16 места.

Анализаторите смятат, че новосъздадената партия не бива да се подценява, тъй като по време на регионалните избори в Андалусия през декември тя печели цели 12 места.

Според проучванията на изборите Испанската социалистическа партия ще спечели около 115 места, а Консервативната Народна партия 75. Така обаче една от двете политически сили ще се нуждае от подкрепата на още поне още една партия, за да си осигури мнозинство.

Все още политическата ситуация и прогнозите са много неясни.

От испанското издание „Ел Паис“ съобщават, че следващите седмици ще бъдат много трудни за Педро Санчес и екипа му, които ще бъдат подложени на голям натиск от страна на опозицията.

Те пишат, че ако Санчес беше разпуснал парламента по-рано, за са проведе избори на 11 април, е щял да си спести много работа, която сега му предстои. Това обаче не е направено, за да остане Парламентът „жив“ с цел одобрението на закони, които липсват и трябва да бъдат отразени в Държавен вестник.

В петък премиерът Педро Санчес свика предсрочни избори, след като каталунски партии, които са за независимост на Каталуния и досега подкрепяха управлението на Санчес, се обединиха с опозицията. Заедно те попречиха да бъде приет неговият проектобюджет за 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови