Станишев: Живеем в общество, а не в пазар, и затова Европа трябва да се промени

Невена Илиева, Брюксел 12 октомври 2017 в 15:45 3230 1

Снимка ПЕС

Сергей Станишев по време на речта си на Втората икономическа конференция на ПЕС.

Европа трябва да се промени, за да бъде наистина ефективна и да разрешава реалните проблеми на хората. Това бе основното послание на председателя на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по време на Втората икономическа конференция на партията в Брюксел. 

Думите му идват като отговор на речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер от 13 септември.

Според него е време за реални действия - за да се възстанови доверието в съюза и да бъде подготвен той за промените и предизвикателствата пред него. 

"Днешна Европа изглежда по-добре от преди година или две. Икономиката се възстановява, безработицата намалява, в това число и с наши политики, но трябва качествена промяна, нова енергия, заряд и надежда. Трябва да има промени, които да дадат нова перспектива на съюза и да решават реални проблеми на хората", каза Станишев в своята реч.

Той описа 5 основни приоритета, върху които трябва да се съсредоточи Европа, за да бъде по-ефективна спрямо променящия се свят и нуждите на европейците.

Според Станишев неравенствата трябва да бъдат преодолени, да има социален план за действие, върху който европейските социалисти работят. 

"По наша инициатива следващата седмица ще се проведе среща на най-високо ниво и ще приемем прокламация за социална Европа. Трябва да има социален план за действие и ние работим за него. Много от нещата намериха място в Комисията и плана на Юнкер, но това не е достатъчно", категоричен е председателят на ПЕС.

"Трябва да работим за сближаване и преодоляване на различията в икономическото и социалното различие на страните членки на ЕС. Ние ще се борим като семейство за финансиране на младежки план, който разработихме и в който настояваме 5 млрд. годишно да отиват за подкрепа на младите хора, тъй като 17 млн. младежи в Европа на възраст от 20 до 24 г. нито учат, нито работят. Европа трябва да поеме ангажимент към тях", заяви той. 

Достойното заплащане също трябва да бъде основен приоритет на ЕС. Според социалистите трябва да се осигури достойно минимално заплащане за всички граждани. Станишев посочи, че минималната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 60% от средната работна заплата за дадена страна. 

"Кохезионната политика е в сериозна заплаха. Има планове, които предвиждат в следваща финансова рамка за ЕС бюджетът на Кохезионния фонд да бъде орязан с 30%. Това е основен инвестиционен ресурс на държавата при липсата на преки чуждестранни инвестиции", каза Станишев и допълни, че това не трябва да се случва. 

За да осъществи напълно политиките си, ЕС се нуждае от по-голям бюджет. Според Станишев трябва да се въведат европейски данъци, тъй като 1% от БВП на страните е крайно недостатъчен, за да може съюзът да изпълни всичките си планове. Това изисква и доста реформи.

"Нито една политика не може да се осъществи без ресурс", категоричен е председателят на ПЕС.

А за да се увеличи той, трябва да се въведе данък за финансови транзакции, както и данъкът GAFA да стане реалност. GAFA предвижда гиганти като Google и Facebook, които оперират на европейския пазар без да плащат данъци, да се облагат с данъци. Ако това стане реалност, съюзът би получил много големи финансови постъпления, с които ще може да работи по проектите си, обяснява той.

Друг приоритет, изтъкнат от Станишев, е преодоляване на икономическото разделение.

"Това означава обръщане към политиката на сближаване. Трябва да се прекрати политиката за ограничаване на разходите, защото с нея се задълбочава разликата между Севера и Юга и между Изтока и Запада в Европа, всички го усещаме и виждаме - много българи напуснаха страната заради липса на достатъчно перспективи за развитие. Затова представих и моята визия за реформа на Пакта за стабилност и растеж, който трябва да престане да бъде мярка, която задушава правителствата на страните. Пакта трябва да се промени фундаментално", продължи социалистът.

Трябва да има и реформа на Европейския валутен съюз. 

"Искаме тази промяна да бъде демократична, да има отчетност пред ЕП, да има механизми за контрол и най-вече Европейският механизъм на стабилност, който помага при кризи, като например тази в Гърция, да работи повече за превенция", обясни председателят на ПЕС.

"Всички виждаме, че икономиката се променя, все повече се развива дигиталната икономика, все повече се говори и за кръговата икономика. Ние настояваме да има стратегия за справедлив преход, която да защити хората, в това число в индустриите и секторите, където ще настъпят промени и ще се загубят работни места. Дигиталната икономика дава много възможности, но създава и неравенство, нарушава социални права. Трябва технологичните тенденции, които променят света, и индустрията да бъдат регулирани. Голямата разлика между нас и десните е, че ние не забравяме, че хората не живеят в пазар, а в общество. За това работата на политиците и институциите е да регулират пазарните сили, които се превръщат в стихия и създават кризи", заяви Станишев.

Превенция на демократичното разделение също трябва да заработи за по-справедлива Европа. Това ще рече - отсичане на клона, на който в момента стоят националистическите и антиевропейски партии, каза Станишев.

"Всички са окуражени за това, че крайните националисти и антиевропейски партии не спечелиха толкова, колкото се очакваше, на изборите във Франция, Холандия и Австрия. Всички тези послания за това как ще защитят хората, ще предпазят техните работни места и ще донесат социална сигурност идват от недостатъчно действие от стана на ЕС и страните членки и в тази посока трябва да има действия, каза Станишев. 

За да бъде Евросъюзът пълноценен, трябва да се преодолее и неравенството между Запада и Изтока на Стария континент. Според лидера на европейските социалисти е скандално и безобразно, че България и Румъния са изпълнили всички условия и въпреки това не са приети в Шенген. Трябва да има допирни точки и единна позиция между страните от Западна, Централна и Източна Европа, завърши Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

12.10 2017 в 19:27

Мине не мине и тоя изпълзи отнякъде с арсенал клишета.

"Свобода, равенство, братство" ама по социалистически. Това чета аз от горното.

#скрийсебе