Станишев аут от битката за лидерския пост в Европарламента

OFFNews 03 юли 2019 в 04:02 9079 1

Сергей Станишев

Снимка stanishev.eu

Сергей Станишев не е кандидат за председател на Европейския парламент, вместо него колегите му от Прогресивния алианс на социалистите и демократите номинираха италианския депутат Давид Сасоли. От надпреварата изненадващо се оттегли Манфред Вебер, който бе фаворит на българските евродепутати в ЕНП и лично на премиера Бойко Борисов. 

Имената на номинираните станаха ясни от съобщението на пресслужбата на Европарламента, публикувано късно вечерта във вторник. Общо четирима са кандидатите, претендиращи за поста. Сред тях са две жени – германката Ска Келер от групата на Европейската Зелена партия и испанката Сира Рего от Европейската обединена левица /Северна зелена левица/, и двама мъже – Давид Сасоли и чехът Ян Захрадил, номиниран от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Крайният срок за подаването на кандидатурите за председател на Европарламента изтече снощи в 23 ч. българско време, но името на Сергей Станишев не се появи. По непотвърдена информация името на Сергей Станишев изобщо не е било обсъждано в парламентарната му група.

Когато името на Станишев изплува като вероятен претендент за поста, Борисов заяви, че хората му ще го подкрепят категорично.

„Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти, даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно дадох пред всички колеги, все пак българин е, дойдоха да ме питат, казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, каза вчера Борисов.

В серия от гласувания, които ще започнат в 10 ч. българско време в сряда, 3 юли, евродепутатите ще избират кой ще заема висшите ръководни длъжности в парламента през следващите две години и половина. Преди да започне гласуването за председател, всеки кандидат ще има възможност да направи кратко изявление от 5 минути.

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че е постигната договореност по разпределението на висшите длъжности. Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен от ЕНП за председател на Европейската комисия, а Европейският съвет да оглави служебният премиер на Белгия и либерал Шарл Мишел. За върховен представител на Евросъюза по външната политика и сигурността ще бъде предложен испанският външен министър Жозеп Борел от социалистите. Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард е номинирана Европейската централна банка.

Тайното гласуване се провежда на хартия, като за да бъде избран, кандидатът трябва да събере абсолютно мнозинство от гласовете, т.е. 50 +1. След избирането на председател, евродепутатите ще изберат 14 зам.-председатели. Гласуването за квестори на ЕП ще започне от 10 ч. българско време в четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

03.07 2019 в 10:35

Бочко, Бочко...
Пак ша недоумяваш, бе Бочко.. Щото освен себе си, сънищата ти и мечтите си ти друго не виждаш..
Например, как настрои социалистите срещу България с дипломатическия скандал от срещата ти с Тимерманс. Щото той - кат твоичкия Веберчо, бе избран от тях за първи кандидат.. Пък и искаха някой да поеме отговорността за загубените 38 евродупетатски места..
Как за кой ли път натресваше Сталинката.. С парашуто, отгоре.. А ти дори не я включи в листата си.. Та да имаш очи да я пуснеш в кушията.. Щото тя се е класирала барем за евродупетатка.. За пръв път при това участвала в евроизборите..
И кво стана, бе Бочко... От два стола, че три стола - та хоп на земята..
Сал аматьорката, оная лебедица Марийка за еврокомисар с ресор - девета глуха, ти остана..