Търсят се 1 милион подписа Канада да влезе в ЕС, а Европа да стане единна държава

Европейската гражданска инициатива е начинът да вкарате своя тема в дневния ред на Съюза

Мартин Георгиев 21 ноември 2018 в 06:12 8668 2

Ако даден проблем пряко ви засяга и мислите, че ЕС трябва да предприеме действия за решаването му, можете да започнете подписка в рамките на т. нар. Европейска гражданска инициатива, въведена през 2012 г. 

Към момента отворените предложения са няколко, а паралелно с това се приемат и предложения за такива. Ако предложение бъде регистрирано официално като гражданска инициатива, започва да тече едногодишният срок за събиране на подкрепа. На свой ред, всяка регистрирана идея, която събере подкрепа от един милион граждани от най-малко седем държави, влиза в дневния ред на Европейския съюз.

Какво ще последва? Най-напред представители на Комисията ще се срещнат с организаторите, за да могат те да обяснят подробно повдигнатите в инициативата въпроси. След това организаторите ще имат възможност да представят инициативата си на публично изслушване в Европейския парламент. И накрая Комисията ще приеме официален отговор, в който ще посочи какви действия ще предложи в отговор на гражданската инициатива, ако изобщо смята да предложи такива, както и причините за своето решение. Комисията не е длъжна да предложи законодателство в резултат на инициатива, но все пак това остава най-прекият възможен път една кауза да се превърне в практика.

Освен събирането на един милион подписа има още няколко условия. За организирането на инициатива са необходими 7 граждани на ЕС, които живеят в 7 различни държави членки и са на възраст, която им дава право да гласуват. След като дадена инициатива събере 1 милион подписа и минималните прагове са достигнати поне в 7 държави. За България минималния праг е 12 750 подписа.

Сред инициативите, за които можете да гласувате в момента или които се борят за регистрация, са например забрана за анонимни акаунти в социалните мрежи, Канада да стане част от Европейския съюз, както и етикиране на храните според това дали са вегетариански или веган. Причината за последната е, че вегетарианците и веганите в ЕС се затрудняват да избират и да закупуват подходящата за тях храна, в която може да се съдържа неясни съставки от растителен и животински произход. Организаторите на инициативата призовават Европейската комисия да предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да се обозначи дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански.

Подкрепа очаква и инициативата "Да сложим край на измамите и злоупотребите с фондове на ЕС посредством по-добър контрол на решенията, изпълнението и санкциите". Нейната цел е европейските институции да бъдат оправомощени да прилагат по-силен контрол в държавите-членки, които не участват в сътрудничеството по линия на Европейската прокуратура. "Това ще включва предварителен контрол на решенията за финансиране и за обществени поръчки в рискови райони", пишат създателите на инициативата в нейното описание.

Друго предложение е Европейската комисия да наложи задължително обявяване на произхода за всички хранителни продукти. Идеята е върху всички непреработени храни, които са в обращение в ЕС, да бъде посочена държавата на произход. Що се отнася до преработените храни, етикетирането на произхода да бъде задължително за основните съставки. Целта е да се гарантира прозрачност по цялата хранителна верига.

Една от интересните инициативи е ЕС да се превърне в суверенна държава. Предлага се Съюзът да има правителство, избрано от гражданите на страните-членки, което да се ръководи от върховенство на правото. Съдът на ЕС ще е най-високата инстанция, която ще стои над съдебната система в отделните страни. Новата държава ще има само един флаг - кръг от жълти звезди на син фон. Конституцията ѝ ще предвижда възможност дадена държава да бъде изключена от съюза.

До момента няколко европейска гражданска инициативи са били успешни. Такъв пример е "Спрете вивисекцията", която имаше за цел да прекрати експериментите върху животни. Тя успешно събра 1 173 130 изявления за подкрепа, в резултат на което организаторите ѝ бяха изслушани в Европейския парламент. Постигна се съгласие, че е необходимо ускоряване на напредъка в областта на заместването, намаляването и усъвършенстването на използването на изпитвания върху животни чрез обмен на знания. Европейската комисия ще подкрепи разработването и валидирането на алтернативни подходи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

2

PS

21.11 2018 в 13:46

На кои източници се позовавате, защото в официалната страница на Европейска гражданска инициатива няма нито инициатива свързана с
1. Членство на Канада в ЕС;
2. Създаване на единна европейска държава;
3. Забрана за анонимни акаунти в социалните мрежи;

За справка ---> http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open?lg=bg

6126

1

Нестинарка

21.11 2018 в 11:54

А кво стана с Канада? Не я срешнах в статията:)