Тереза Мей ще подаде оставка на 7 юни

OFFNews
24 май 2019 в 12:15 | 2247 |2

Със сълзи на очи министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като председател на Консервативната партия на 7 юни. В резултат на това ще трябва да бъде избран нов лидер на партията, който ще застане начело и на съюза. 

"През 2016 г. дадохме избор на британските граждани. В условията на демокрация, ако дадеш избор на хората, имаш дълг да приложиш решението им. Направих най-доброто, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят сделката, която предложих. За съжаление, не успях. Опитах три пъти. Сега е ясно, че е най-добре нов премиер да оглави това усилие", обяви оставката си Мей.

Тя направи кратък обзор на управлението си и очерта рамка за напускането си и предстоящото избиране и назначаване на нов министър-председател.

"Скоро ще напусна позицията, чието изпълнение бе честта на живота ми. Втората жена премиер, но със сигурност не последната. Правя го без никакви лоши чувства, а с огромна благодарност, защото имах възможността да служа на страната, която обичам", завърши Мей с развълнуван глас и сълзи на очи. 

Решението идва след среща със сър Греъм Брейди, председател на парламентарната група на консерваторите. Нейната оставка ще бъде официално подадена на 7 юни. Процесът по избор на нов министър-председател ще започне седмицата след това.

Мей се оттегля най-вече заради бунта в кабинета около плана ѝ за Брекзит след като министрите от кабинета се присъединиха към бунта на торите за предложението ѝ да улесни възможността за втори референдум.

Преди 2 дни още един министър - Андреа Лийдсъм - подаде оставка, ставайки 36-ият член на кабинета "Мей", който си тръгва от правителството. 

Препоръчани материали
El Commandante

Рейтинг : 66838

24.05 2019 в 15:51 2
+ 11
- 0
Припомнете ми, нали тая беше оная дето никой реално не я беше избирал за МП?
zuljin

Рейтинг : 3631

24.05 2019 в 13:20 1
+ 11
- 1
Голям праз, няква изкукала бабичка дали ще подава оставка...