Турция иска да лови гюленитсти и кюрди на наша територия

OFFNews
24 февруари 2020 в 10:03 | 3757 |2

Турция подготвя инициатива за сътрудничество между турската и българската полиция за по-ефективна охрана на общите граници, пише вестник "Акшам". Медията уточнява, че става дума за сформиране на общи гранични патрули за охрана на границите.

Подобна инициатива Турция е договорила със Сърбия срещу гюленисти. Според протокол между двете държави турски гранични полицаи ще влязат в Сърбия и ще се включат в общи гранични патрули със сръбските полицаи, предава БТА.

"Турция ще предложи такъв модел за сътрудничество и на България", пише Акшам. Освен с България турската полиция предвижда да установи подобна форма на сътрудничество и с Хърватия.

Според информацията във в."Акшам", ако се постигне договореност с България, на турските полицаи ще бъде поверен контролът на турските граждани, минаващи през общата граница. По този начин ще се улесни решаването на проблеми, възникващи при преминаването на турските туристи и на турските превозвачи през турско-българската граница, а също така и за по-ефективна борба с нелегалния трансграничен трафик.

Истинската причина обаче е, че при условие на постигне на договореност с България, ще бъде възможно откриването на лица, свързани с терористичната групировка Фето, а също и с ПКК, при опит да преминат през границата и те ще бъдат връщани в Турция.

Турският помощник външен министър Явуз Селим Къран е посочил следното в изложение пред членовете на парламентарната комисия по външната политика: "Сърбия бе тази, която демонстира най-голяма съпричастност с нас във връзка с пуча на 15 юли. Сърбия екстрадира всички свързани с Фето лица, пребиваващи на нейна територия.

На 69 души бе отказан достъп в страната и те бяха върнати в Турция. Подобен модел на сътрудничество искаме да постигнем и с България. Към момента няма конкретно постигната договореност, но продължаваме преговорите в тази насока", казва Къран.

sawall

Рейтинг : 1157

24.02 2020 в 14:17 2
+ 1
- 0
Направо нагло предложение от страна на Турция.
Socerez

Рейтинг : -2762

24.02 2020 в 10:09 1
+ 1
- 1
Нема проблеми - бокича ще даде всичко, що кажат ердо и путин!