Турция се похвали, че вече е пратила над 76 000 мигранти в ЕС

OFFNews 01 март 2020 в 10:53 4408 0

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали от Турция в ЕС.

По-рано Ердоган заяви, че страната му е отворила границите с ЕС за сирийските бежанци. Снощи Сойлу каза, че над 47 000 мигранти са напуснали Турция.

"Към 8:55 тази сутрин броят на мигрантите, напуснали страната ни през Одрин (провинция, граничеща с Гърция и България в северозападната част на Турция), е 76 358", заяви Сойлу в съобщение в Twitter, цитиран от БГНЕС.

Държавните глави и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС в средата на март 2016 г. договориха с Турция съвместен план за борба с миграционната криза. Той предвижда предоставянето на финансова помощ на Анкара за приемане на бежанци, връщането в Турция на всички нелегални имигранти, пристигнали в Гърция от турска територия, и приемането от ЕС на легални сирийски мигранти от Турция.

По-рано говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви, че Турция остава ангажирана с миграционната си политика, но вече не е в състояние да задържи потока бежанци от Сирия. След това изявление България и Гърция обявиха засилен контрол на границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови