Ексклузивно Президентът избра Димитър Главчев за служебен премиер

US посланикът в Германия: Спирането на Северен поток-2 е от полза за Европа

OFFNews 22 декември 2019 в 14:55 2511 1

Посланикът на САЩ във ФРГ Ричард Гренел увери в интервю пред BILD, че американските санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ са приети в интерес на Европа.

„15 европейски държави, Европейската комисия и Европейският парламент - всички те изразиха загриженост за проекта. Чухме от тях, че САЩ трябва да подкрепят усилията им. Следователно санкциите са много проевропейско решение", категоричен бе дипломатът. Според него ограниченията са създадени умишлено, „колкото е възможно по-индивидуално, целенасочено и прецизно“, така че да засягат само малка част от участниците в проекта за газопровода.

Според Гренел целта на САЩ от времето на администрацията на Барак Обама е „да предотвратят една или друга страна да придобие твърде голямо влияние в Европа благодарение на енергията“.

Сенатът на САЩ одобри законопроекта за национално разрешение за отбрана (NDAA) за фискалната 2020 г., който задължава администрацията във Вашингтон да наложи санкции срещу газопровода „Северен поток-2“ и „Турски поток“. На 11 декември Камарата на представителите гласува документа.

В петък той беше подписан от американския президент Доналд Тръмп и влезе в сила. На този фон базираната в Швейцария Allseas, компания за полагане на тръби за газопровода „Северен поток-2", обяви спирането на работата си от събота, 21 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови