Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Урсула фон дер Лайен е новият председател на ЕК

OFFNews 16 юли 2019 в 20:45 4016 1

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. 

За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден.

Гласуването беше тайно, с хартиени бюлетини. 

Тя се нуждаеше от 374 гласа, за да бъде избрана, тъй като в момента общият брой на евродепутатите е 747.

Фон дер Лайен ще поеме поста на 1 ноември. Тя ще бъде първата жена начело на институцията.

Преди началото на гласуването подкрепа за Урсула фон дер Лайен изразиха „Обнови Европа“ и Европейската народна партия, както и евродепутатите от италианското движение „Пет звезди“, които са независими членове на ЕП.

Евродепутатите от групата на европейските социалисти и демократи бяха разделени, а преди вота стана ясно, че срещу нея ще гласуват голяма част от европейските консерватори и реформисти, Зелените, крайно левите и крайно десните от „Идентичност и демокрация“.

Преди гласуването Урсула фон дер Лайен представи приоритетите си.

Тя се обяви за минимална европейска работна заплата, за равни права на жените и мъжете, ратифициране на Истанбулската конвенция от целия ЕС, нова политика за миграцията и др. 

Като един от основните си приоритети Фон дер Лайен посочи справянето с климатичните промени. В тази връзка тя настоява за рязко намаляване на вредните газове в следващите години и въвеждането на данък въглероден диоксид. Фон дер Лайен иска до 2050 г. Европа да стане първият климатично неутрален континент в света, а за да могат всички държави в ЕС да се справят с тези планове, тя предлага да се създаде фонд за справедлив преход, с който да бъдат подпомогнати по-бедните региони. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови