В Европа падат още ограничения

OFFNews 26 май 2020 в 07:27 4325 0

Испания е сред държавите в Европа, които продължават да премахват някои от противоепидемичните мерки, въведени заради пандемията от  COVID-19. Облекчения са в сила от вчера за Барселона и Мадрид, където за първи път от 10 седмици отвори паркът "Ел Ретиро". В останалата част на страната хората вече могат да ходят на плаж, да посещават старческите домове и да организират сватби.

Властите в страната намалиха с близо 2000 броя на регистрираните до този момент смъртни случаи вследствие от коронавируса. Намалението е за сметка на случаи, които погрешка са били регистрирани два пъти или такива, за които е била установена друга причина.

Според коригираните данни починалите от COVID-19 испанци са малко под 27 000. Броят на заразените испанци и според новата статистика остава над 235 000. Така, въпреки корекцията, Испания остава една от най-силно засегнатите държави след Съединените щати, Великобритания, Италия и Франция.

От вчера в страната, както и в Италия, и в Германия, отвориха врати и басейните, спортните зали и фитнес клубовете, допълват от Франс прес.

Премиерът на Черна гора заяви, че тя е първата държава на Стария континент без коронавирус, както и обяви, че страната ще отвори границите си за граждани на държави, където са регистрирани не повече от 25 инфектирани на 100 хиляди жители, предаде Ройтерс.

А властите в Чехия оповестиха, че от днес отварят всичките пропускателни пунктове по границите си с Германия и Австрия. Остава обаче, изискването към пътуващите да представят при проверка отрицателен тест за COVID-19, уточняват от агенцията. Остава задължението и за носене на предпазни маски в обществения транспорт и магазините в Чехия, но се разрешават събития с до 300 души, както и подновяват работата ресторанти, барове, басейни и фитнес зали.

В Гърция пък отвориха външните части на кафенета и ресторанти при спазване на дистанция, а фериботите подновиха пътуванията си до островите, но само за местни до 15 юни.

От вчера заработи и метрото в Киев, както и всички детски градини в Украйна. Разрешени са и църковните служби, но при спазване на дистанция. Хотелите също отварят, но ресторантите - все още не. А в столицата на Исландия Рейкявик от тази вечер ще заработят нощни клубове и барове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови