В Гърция: Целунеш ли икона, веднага я пръскат с дезинфектант

Чак днес южната съседка отвори църквите, хиляди отидоха в храмовете

OFFNews 17 май 2020 в 14:01 3010 0

Хиляди гърци се завърнаха в църквите тази неделя, след като седмици наред те бяха затворени заради забраната за масови събирания, с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. 

От 4 май църквите и други религиозни сгради в Гърция бяха отворени само за индивидуални молитви, но от днес те възстановиха и масовите посещения за вярващите.

Това беше специален момент за тези, които се събраха от ранната неделна сутрин в двора на църквата Айос Спиридонас в Пирея. Мелодичните песнопения от литургията се излъчваха на високоговорители и озвучаваха дори и морското пристанище. 

"Не мога да опиша чувствата си. След два месеца и половина в карантина отново сме в нашата църква", казва 76-годишната Стела Касимати. Тя добави, че в рамките на два месеца и половина са били лишени от ходенето на църква и от взимането на свето причастие.  

Църквите бяха затворени в Гърция от средата на март месец, те останаха така и на един от най-важните религиозни празници Великден. 

Пейките вътре в църквата и тези в двора са заменени със столове, за да се спазват правилата за социална дистанция. Столовете са поставени на 2 метра един от друг. 

На входа има ръкавици и дезинфектант за посетителите. След всяко целуване на иконите има човек, който ги дезинфекцира.  

Свещеникът на църквата Петрос Ананостакис, който е на 74 години, заяви, че подготовката около отварянето на храма е продължило около седмица. "Днес е страхотен празник, радваме се, че можем да сме тук. За нас това е голямо тържество", каза развълнуваният свещеник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови