В Испания са закупени неефективни тестове за коронавирус от китайска фирма без лиценз

OFFNews 26 март 2020 в 20:10 5341 0

Фернандо Симон

Снимка wikipedia.org

Посолството на Китай в Мадрид заяви, че бързите тестове за COVID-19, които Испания закупи от страната им, са били предоставени от компания без лиценз. Тестовете не са ефективни, тъй като точността им е едва 30%, а трябва да е над 80%, съобщава изданието "El Pais".

Фернандо Симон, директор на Координационния център по спешните въпроси към здравното министерство в Испания, призна, че около 9 000 от бързите тестове са неефективни и са върнати. Здравният експерт добави, че са открити нови доставчици.

Той обясни, че дневно в страната се използват между 15 хиляди и 20 хиляди от тестовете с по-бавен резултат. Те отчитат дали човек е заразен в рамките на четири часа, докато бързите тестове действат за 10-15 минути.

Бързите тестове за коронавирус, които испанското правителство планира да използва за определяне на реалните нива на зараза в страната, не работят правилно, пише още изданието, позовавайки се на анонимен източник, участвал в изпитанията на тестовете.

Испания е поръчала около 340 хиляди теста и част от тях вече са използвани. Експертите препоръчват употреба на тестовете PCR, които дават по-бавни резултати, но са по-ефективни.

Бързите тестове, произведени от китайската компания Bioeasy, имат ниво на чувствителност от 30%, когато трябва да е над 80%.

Китайското посолство в Испания пусна изявление в четвъртък сутрин, в което се казва, че компанията, от която са закупени продуктите тепърва ще получи лиценз от Националната администрация на Китай за медицински продукти. "Китайското министерство на търговията предложи на Испания списък на класифицираните доставчици", се казва в изявлението.

Компанията, от която Испания е закупила тестовете, не е била включена в него.

Последните официални данни, публикувани от испанското здравно министерство в четвъртък, показват, че 655 души са починали от коронавирус през последните 24 часа. Така общият брой на смъртните случаи в страната е 4 089.

56 188 души са заразени, като 31 912 са в болница. От тях 3679 са в интензивно лечение. Излекуваните са 7,015 души.

В сряда Испания изпревари Китай по брой смъртни случаи. 67% от тях са на възраст над 80 г. 

„Преминахме от увеличение с над 700 вчера до малко над 600 днес. Не знаем дали това ще бъде тенденция, но ни дава малко надежда, заяви Симон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови