Върховният съд на Великобритания обяви за незаконно затварянето на парламента

OFFNews
24 септември 2019 в 13:24 | 2493 |0

Британският Върховен съд обяви суспендирането на работата на парламента за незаконно, съобщи извънредно Би Би Си.

Историческото съдебно решение е по повод искането на премиера Борис Джонсън от по-рано този месец за прекратяване на работата на парламента за пет седмици. Мотивът, в който бе замразена работата на народните представители бе, че предстои реч на кралицата за нови насоки в държавната политика.

Според съда решението за спиране на парламентарната дейност в навечерието на Брекзит (31 октомври 2019 г.) не е оправдано.

Председателят на Върховния съд Лейди Хейл коментира, че това действие е имало "екстремен ефект върху основите на демокрацията ни".

"Решението да се посъветва Нейно Величество да суспендира работата на парламента бе незаконно, защото ефектът бе на разочарование или на възпрепятстване възможността парламентът да изпълни конституционните си функции без разумна обосновка", добавя председателят.

Британският премиер Борис Джонсън заяви по повод решението на съда, че не е съгласен с него, но увери, че ще го спази, предаде Франс прес.

"Длъжен съм да кажа, че изобщо не съм съгласен с това, което постановиха съдиите. Не смятам, че то е правилно, но ние вървим напред и парламентът, разбира се, ще поднови работа", заяви министър-председателят пред британски медии в Ню Йорк, където се намира, за да участва в Общото събрание на ООН.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !