Великобритания ще представи детайлни предложения на ЕС, относно Брекзит

Ирина Евгениева 01 октомври 2019 в 09:04 1355 0

Очаква се още сряда или четвъртък правителството на Великобритания да представи на ЕС детайлни предложения, относно Брекзит това, съобщи правителствен източник Би Би Си. По-голяма част от предложенията ще бъдат оповестени публично.

Британското правителство предлага да се създадат „зони за освобождаване на стоките от мита“ в Северна Ирландия и Ирландия. Най-голяма пречка за постигане на сделка остава „предпазният механизъм“ за избягване на твърда граница на остров Ирландия. 

Очаква се всички предложения да бъдат оповестени преди голямата среща на високо равнище на ЕС на 17 октомври. Според премиера Борис Джонсън напускането на Обединеното кралство ще стане независимо дали ще има нова сделка или не, като твърди, че предпочита това да се случи със сделка.

Европейската комисия казва, че има желание да разгледа новите предложения, но трябва да се стигне до единство и също така да са юридически приложими. 

Британската страна се надява до края на седмицата Лондон и Брюксел да навлязат в период на интензивни преговори и да се стигне до споразумение. Не е сигурно обаче дали ЕС ще приеме предварителните условия, с които да доведе до следващата фаза на преговорите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови