Властите във Франция се отказват от вдигането на пенсионната възраст

OFFNews 11 януари 2020 в 22:24 4106 0

Снимка Dailysignal.com

Премиерът на Франция Едуар Филип заяви в писмено изявление готовността на правителството да изключи временно от плана за пенсионната реформа точката за повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години през 2027 г., съобщава BFMTV.

Според анализаторите именно тази точка предизвика най-голямото недоволство на синдикатите, които се вдигнаха на протести.

Първоначално планът за реформата, представен от Филип на 11 декември, предвиждаше формално запазване на пенсионната възраст на нивото на 62 г., но за получаването на максималния размер на парите за старост бе нужно да се работи до 64 г.

Бе планирано също да се създаде единна система за изчисляването на пенсиите, което трябваше да отмени действащите в момента 42 програми за това. Премиерът обещаваше, че новата система ще позволи от 2022 г. да се плащат пенсии в размер на 1 000 евро минимум.

Във Франция обаче от седмици вървят стачки против пенсионната реформа. Писмото на Едуар Филип бе публикувано в поредната протестна събота, включително и днес в редица големи градове на страната. В Париж мирната демонстрация бързо прерасна в сблъсъци с полицията. Безредици бяха регистрирани на една столична улица, където към колоната на мирните протестиращи се присъединиха радикали от „Черния блок“ и започнаха да провокират полицията, като я замеряха с бутилки и камъни. Час и половина отне на униформените да овладеят ситуацията.

В стачката, която започна на 5 декември 2018 г., участват лекари, учители, адвокати, огнеборци и хора от много други професии, които са против пенсионната реформа. Мнозинството от участниците са работниците от Националния съюз на жп работниците /SNCF/ и Парижкото автономно управление на транспорта /RATP/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови