Започна разглобяване на скелето на парижката катедрала Нотр Дам

OFFNews 08 юни 2020 в 14:50 1934 0

Започна демонтажът на скелето на стрелата на парижката катедрала Нотр Дам, което се деформира при  опустошителния пожар през април 2019 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Такава операция е малко като положението в ракета преди излитането. Правим последна проверка преди утре да дойдат специалистите по работа на големи височини", каза генералният делегат на фондацията "Нотр Дам" Кристоф Русло.

Скелето е от 40 000 части и тежи 200 тона. Половината от елементите са на височина над 40 м. То беше поставено за реставрацията на стрелата на готическата катедрала. Скелето издържа на срутването на стрелата в пожара от 15 април 2019 г., но високата температура го деформира.

"Една от ключовите точки е стабилността на свода. Когато всичко приключи, ще бъдем много облекчени, защото катедралата ще е спасена", каза Русло и определи операцията като "много деликатна, много сложна, с немалък риск".

Според него е възможно от скелето да паднат някакви отломки и това да отслаби една или друга част от стените на катедралата.

Операцията по демонтирането на скелето ще продължи цялото лято.

След пожара редица меценати и обикновени хора обещаха дарения за общо над 900 милиона евро за възстановяване на Нотр Дам. Президентът Еманюел Макрон обеща то да се извърши за 5 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови