Започват европейските избори: Великобритания и Холандия избират депутати за бъдещия ЕП

OFFNews 23 май 2019 в 08:48 1342 0

Снимка pixabay.com

Изборите за Европейски парламент започват. Днес за евродепутати гласуват Великобритания и Холандия. До 26 май гражданите на 28-те държави членки на Европейския съюз ще трябва да изберат всички депутати в ЕП. От тях българските ще бъдат 17, а страната ни ще гласува на 26-и, неделя.

Изборите във Великобритания са белязани от Брекзит. Очаква се наказателен вот за основните партии - консерватори и лейбъристи. "Таймс" дори прогнозира, че министър-председателят Тереза Мей подготвя оставката си.

Наложи се страната да участва в изборите, защото Брекзит така и не се случи в срока 29 март, поради тежките преговори с Европейския съюз. Когато и ако това се случи (последната отрочка е 31.10.2019 г.), страната ще изтегли депутатите си от Европарламента.

Най-много държави ще проведат евровота на 26 май. В петък до урните ще отидат в избирателите в Ирландия, а в събота - латвийците, чехите, словаците и малтийците.

Резултатите по държави няма да бъдат обявявани до неделя вечер. В 19.00 часа българско време ще бъдат обявени първите прогнозни резултати, а най-ранните прогнози за това как ще изглежда новият ЕП ще научим в неделя след 21.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови