Жертвите на атентата на лондонския мост са криминолози от Кеймбридж

OFFNews 01 декември 2019 в 19:31 3990 1

Единият от убитите при терористичната атака с нож в Лондон в петък е бил специализант по право и криминология в университета в Кеймбридж. Той се занимавал с въпроса за рехабилитация на затворниците и връщането им в обществото, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това бе потвърдено от зам.-ректора на прочутия британски университет Стивън Туп, който добави, че 25-годишният Джак Мерит е бил координатор на курс по програмата "Обучение заедно".

Другата жертва, чието име все още не се съобщава, е бивша студентка в университета и също е била участничка в програмата. В деня на атентата те били на честване на 5-ата годишнина на програмата, което се провеждало близо до мястото на нападението - известния Лондонски мост на река Темза, предава БТА.

Нападателят Усман Хан се оказа осъден терорист, излязъл предсрочно от затвора неотдавна. Той бе застрелян, след като случайни минувачи успели да го повалят на земята. Хората действали мигновено, когато видели зареден с експлозиви самоубийствен пояс на Хан, който се оказал само имитация.

"Това, което трябваше да бъде една щастлива възможност да се отбележат постиженията на тази уникална и социално преобразуваща програма, организирана от Института по криминология, бе прекъснато от един неописуем криминален акт", каза Стивън Туп. Служител на университета в Кеймбридж е сред тримата ранени при атаката.

Междувременно джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност за атаката и заяви, че Хан е "неин воин".

Самоличността на тримата ранени от терориста се крие от полицията. Стана ясно само, че един от тях вече е освободен от болницата, а другите двама са в стабилно състояние. Лекарите казаха, че те се справят успешно с физическите си травми, но ще минат месеци преди да преодолеят психическите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

02.12 2019 в 00:24

Ъхъ. Значи страшно и хладно увисва въпросът за ценността на образУванието в Кембридж. Щом специалистите по убийства, не могат да се опазят от убиване.