Жозеп Борел: САЩ бяха неподготвени за пандемията, обвиненията към Китай и СЗО не са решение

OFFNews 20 април 2020 в 20:18 2597 0

Жозеп Борел

Заради много слабо ръководство САЩ бяха напълно неподготвени за пандемията от Ковид-19 и сега страдат от последиците.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на съвместно виртуално заседание на няколко комисии на Европейския парламент, цитиран от БТА.

По неговите думи Вашингтон не е проявил необходимото сътрудничество. Обвиненията към Китай не са решение. Отношенията САЩ-Китай не се подобриха, а се влошиха с избухването на пандемията, това открива място ЕС да играе по-решаваща роля. Вашингтон и Пекин трябва да си сътрудничат, да дадат пример на света, призова Борел.

Той добави, че Световната здравна организация (СЗО) може да бъде порицавана в този случай, но не трябва да бъдат отправяни лични нападки към нейния ръководител. Борел отрече СЗО да е защитила прекомерно интересите на Пекин. Оттеглянето на финансирането на САЩ за СЗО не е решение, така пандемията няма да бъде преодоляна, допълни върховният представител.

Борел отбеляза, че преди 10 години разузнаването на САЩ е предупредило за опасност от подобна на днешната пандемия. Има записи с президента Барак Обама (2009-2017 г.), който предупреждава за нуждата от подготовка.

Борел определи пандемията от Ковид-19 като последица от лошото отношение на хората към природата. Той посочи, че това е третият път в последните десет години, когато вирус се прехвърля между два животински вида и изрази опасение, че няма да остане последен. Трябва да спрем с взаимните обвинения и да подобрим международните възможности за отговор, призова върховният представител.

По неговите думи пандемията от Ковид-19 поставя поне три големи въпроса - за бъдещето на глобализацията и неолиберализма в световна икономика; за еволюцията на световното управление; за устойчивостта на демократичните системи, особено в ЕС, изправени пред прояви на авторитаризъм.

Здравето днес стана част е от политиката за сигурност - 80 на сто от антибиотиците се произвеждат в Китай; Европа не произвежда нито хапче парацетамол; суровините за лекарствата срещу тази пандемия се произвеждат извън Европа; 70 на сто от средствата за лична защита се правят извън Европа. Да обмислим опасностите, които крият дългите снабдителни вериги и заплахата действието им внезапно да спре. Глобализацията няма да изчезне, но трябва да бъдем способни да пресичаме подобни опасности занапред, добави още Борел.

Той посочи, че ако държавите от ЕС не бъдат съпричастни помежду си, трудно ЕС би могъл да иска по-голяма роля в света. Борел съобщи, че ЕС засега не успява да убеди САЩ да предприемат стъпки, за да изяснят, че хуманитарните доставки в днешната обстановка няма да бъдат възприемани като нарушение на налаганите от Вашингтон санкции. По неговите думи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо уверява, че хуманитарни доставки за Иран и Венецуела няма да попадат в обхвата на санкциите на Вашингтон, но това не се потвърждава от официално решение.

В повечето случаи санкциите са контрапродуктивни, заяви Борел. По неговите думи санкциите на ЕС са основно насочени към хора и не се прилагат ограничения с отражение върху цялото общество. Предприемаме напълно различен от САЩ подход, заяви върховният представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!