2 в 1: Жандармерия и брифинг с оправдания в базата на БФС (видео)

OFFNews 26 ноември 2019 в 19:09 3424 0

Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов изнесе информация относно разследването на колегите от bTV, което повдигна редица въпроси за това при какви условия и процедури централата подписва договори с фирми.

"Темата на пресконференцията е медийни разследвания във връзка с част от дейността на БФС. Три са основните теми, които се коментираха. Първата е договорите за футболните екипи. Ще се спра на всяка една от тези три теми. Това е една програма за развитие на детския футбол, която се води повече от 15 години. Аз когато започнах работа в БФС, я заварих като действаща програма. Ние търсим най-добрата цена, за която ще получим съответното качество. Търсим фирмата производител да изпрати всичките екипи в 28 области. Минимум два турнира има във всяка област. Ние нямаме такъв потенциал като логистика, за да пренесем всички тези топки и екипи в тези 28 области, Всичките договори са направени по този ред. Всичките договори са отчетени пред Министерството на спорта. В два от случаите върнахме незначителна сума пари, тъй като от министерството не приеха нашите разходи. Договорите се сключват с фирми, като се преглежда преди това тяхното актуално финансово състояние. Към момента на сключването на договорите и приемането на стоките фирмите са действащи, с посочените лица, които я представляват и няма друг начин, по който да се провери тази фирма. Фирмата е в търговския регистър и е със седалище в България. Цинично е да се смята, че хората, които работят в БФС няма да направят най-доброто за децата футболисти. Те са нашето бъдеще. Не мога да приема манипулативни твърдения или твърдения извадени от контекста, с които се внушават недобросъвестни практики в БФС спрямо децата", сподели изпълнителният директор на БФС.

"Втората тема е за обучението на децата, която бе коментирана от г-н Фурнаджиев. Там по същия начин избираме доставчиците. На нас ни трябва хотел, тъй като децата се събират на лагери. Трябва ни терен, на който те да тренират. Избираме хотели поне четири звезди. Децата заслужават най-доброто. Отнасяме се отговорно към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-доброто, най-добрата храна, най-добрите лекари. Във всички договори, които сме сключили всички тези изисквания са записани. Ние се съобразяваме с пазарните цени“, добави той.

"Третата за тренировъчните игрища на комплекс „Черноморец“. Всеки договор има име и съдържание. Договорът е за отдаване под наем на три тренировъчни терена. Те се използваха за тренировките на 16 отбора по време на Евро 2015. Тези отбори заслужават най-доброто. Ние не може да ги пуснем да тренират на терени, които не са в добро качество. Посоченият договор включва наемането на терените на комплекс „Черноморец“. Това са над 100 тренировки. След като извадим ДДС-то се получава, че плащаме по 2000 лева на тренировка. Освен използването на тренировъчния терен, една тренировка включва използването на съблекалните, използването на консумативите. Трите тренировъчни терена съществуват.

Тези 33 хиляди екипа са за целия период. На година купуваме много по-малко. Всяка оферта се равнява на конкретни параметри. Цената трябва да бъде сравнена с качеството, което изисква БФС. Националната футболна база е за националните отбори. Първият терен се пази за мъжкия национален отбор. За мъжете цената е доста голяма. При нивото на заплатите в БФС екипът, който е събран е великолепен. Аз не виждам притеснения. Никой от футболния съюз няма да скрие документ или да го унищожи. Притеснения във футболния съюз няма. Вещи, книжа и информационни данни, които могат да имат отношение към извършваната от прокуратурата проверка. Не знам какво изземват. Накрая ще бъде изготвен протокол и след това ще стане ясно. Не са ми казали искам протокол или искам това. Аз нямам информация дали се търсят документи и в Министерството на спорта. Предполагам, че и те ще отговарят по някакъв начин. Ние считаме, че доброто име на БФС е засегнато по недобронамерен начин. В тази връзка бих подсетил, че искаме първия репортаж.

Да, парите са компетентно изхарчени. Оценката на УЕФА е една от най-добрите за проведеното първенство. Нямаме никакви оплаквания. Струва ми се, че всичко е, както трябва да бъде направено. Този турнир е не само на футболния съюз. Това е в интерес на България и реклама на страната", каза Попов.

Той разясни и причината за днешното повторно влизане на два буса с жандармерия пред сградите на БФС в Бояна и на "Иван Асен". Това се случи преди днешната пресконференция на БФС във връзка с медийното разследване срещу дейността на централата.

"Провеждаме пресконференцията в малко неочаквана ситуация. Преди нея получихме едно съобщение от Софийски районен съд. Дадено е съгласие да се извърши проверка на документи, които не са описани. В тази връзка в момента горе, полицията и колегите от футболния съюз, подготвят необходимите документи. Една част от тях сме ги подготвили. Няма нищо страшно или неприятно. Не е хубаво това, което колегите преживяват, защото в БФС работят млади и интелигенти хора. Всички тези събития, които се случват, не са хубави за тяхната психика. Ако се разследват физически лица, ще се разбере какво са направили.

Накрая ще бъде изготвен протокол, за да знаем какво е иззето. Предполагам, че и ММС ще отговори по някакъв начин. Не си спомням да е споменавано Министерството на младежта и спорта в разследването.

"Компетентно сме изхарчили парите на данъкоплатците. Оценката на УЕФА за проведеното Европейско първенство е отлична. Колегите ще поискат и нови квалификации. Това е реклама за България. Всички спортисти, които са дошли тук, си тръгват с добри спомени от България. Това е много важна дейност, която не трябва да се пренебрегва", каза Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови