БФС реши да въведи ВАР първо на "Васил Левски" и в Разград

OFFNews 13 декември 2019 в 15:09 2110 0

Българският футболен съюз (БФС) започва ускорена работа за въвеждане на технологията за видеоповторенията (VAR) в първенството. Това се реши на последното редовно заседание на Изпълнителния комитет на БФС за календарната 2019-а година.

На него членовете на ИК приеха също предложенията за дневен ред на насрочения за 7 юни 2020-а Конгрес на съюза, както и предложенията за комисии за подготовката на Конгреса, в т.ч. Комисия за промени в Устава на БФС.

Прието бе и предложението за бюджет на Българския футболен съюз за 2020-а година според гласувания на общото събрание от 2018-а програмен бюджет.

Членовете на Изпълнителния комитет гласуваха и промените в състава на Съдийската комисия към БФС, предложени от председателя й Костадин Стоичков.

В новия състав е включена и позицията "Ръководител на проекта VAR", която ще се изпълнява от Петър Петров. Той ще има задача да представи на специално сформираната Комисия за въвеждане на видео асистент арбитрите различните варианти за вкарване на нововъведението в употреба. Членове на комисията за собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев, който иска ВАР, президентът на Славия Венцислав Стефанов, обявил се вчера против, и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев. 

По предложение на първия вицепрезидент и ръководител направление ДЮФ Емил Костадинов и на техническия директор на БФС проф. Лъчезар Димитров за селекционер на националните юношески отбори до 17 години бе назначен Йордан Петков.

Системата ВАР ще бъде инсталирана първо на националния стадион "Васил Левски" и на "Лудогорец Арена", за да може да бъде използвана в плейофа за Евро 2020 срещу Унгария на 26 март, както и в 1/16-финалите за Лига Европа, в който Лудогорец ще домакинства в Разград на 20 или 27 февруари догодина.

"На предишния Изпълком тази точка е обсъждана. Бяха поканени хора от съдийската комисия да ни кажат къде сме ние. Това е трябвало да бъде направено отдавана", коментира членът на Изпълкома Кирил Домусчиев на пресконференцията след заседанието.

"Притесненията са, че националният отбор на България трябва да играе на стадион с инсталиран ВАР. Това не е да дойде едно микробусче. Хората от УЕФА мислеха дори вариант да не играем домакинския си мач в Унгария. Колкото по-бързо го вкараме, толкова по-добре. Това ще даде не само справедливост. Догодина няма да можем да играем в групите на Лига Европа без ВАР.

Трябва съдиите да имат постоянна практика с ВАР в родното първенство. За съжаление, сме закъснели. Сега трябва с г-н Фурнаджиев и колегите да видим откъде ще дойде финансирането. Трябва да се предвидят средства за въвеждането на ВАР, защото много клубове няма да могат да си го позволят".

Атанас Фурнаджиев заяви, че първата стъпка по пътя към ВАР е лицензирането на Националния стадион за предстоящия бараж с Унгария за класиране на Евро 2020.

"Преди ви казах, че до две години ще въведем ВАР, като някои от вас приеха това с насмешка. Първата стъпка е да лицензираме Националния стадион за баража за Европейско първенство. Нямаме още конкретика в цифри, възложили сме комисия, която да събере оферти и прогнозен бюджет – аз, г-н Домусчиев и г-н Стефанов ще сме отговорници за проекта“, обясни той.

Любопитното е, че един от най-големите скептици беше членът на Изпълкома Емил Костадинов, който каза, че докато въведем ВАР у нас другаде вече ще са го отменили.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!